Welke verschillende scharnieren bestaan er allemaal?

Bij het uitvoeren van verschillende klusjes zal je tot de vaststelling komen dat je behoefte kan hebben aan één of meerdere scharnieren. Op het eerste gezicht heeft het kopen van dergelijke artikelen eigenlijk niet veel voeten in de aarde. Je zou je daar echter in de praktijk zomaar behoorlijk in kunnen vergissen. Het moet immers gezegd dat er toch best meerdere verschillende soorten exemplaren op de markt zijn terug te vinden. Daarbij kan er worden vastgesteld dat ook de onderlinge verschillen niet onaanzienlijk zijn. Zou je hier nu graag meer over willen ontdekken? Dan is het zeker interessant om de informatie door te nemen die je hieronder op deze pagina nog terug kan vinden.

Meubelscharnieren

Het eerste type scharnieren welke kunnen rekenen op een grote bekendheid en populariteit zijn de zogenaamde meubelscharnieren. Voor deze exemplaren geldt dat ze eigenlijk de absolute basis vormen onder de standaard scharnieren. Voor deze exemplaren geldt dat er ook vaak naar wordt verwezen als zijnde exemplaren beschikkend over een vaste pen. Dit omdat de twee aanwezige plaatjes om de pen heen draaien. Voor deze meubelscharnieren geldt dat ze aangekocht kunnen worden in verschillende materiaalsoorten. Zorg ervoor dat je, je dus ook hier even in verdiept. Alleen op die manier zal je immers uiteindelijk de juiste keuze kunnen maken op het einde van de rit.

De klep- en pianoscharnieren

Voor bovenstaande scharnieren geldt dat ze in de praktijk allebei zeer vaak worden gebruikt. Wat klepscharnieren betreft zal je kunnen vaststellen dat ze zijn gemaakt voor het ondersteunen van kleppen. Ze vertonen sterk gelijkenissen met meubelscharnieren en zijn op die manier ontworpen dat de zogenaamde bevestigingsplaten over een sterke verbinding beschikken met het hout. Dit eenvoudigweg omwille van het feit dat ze wat langer zijn. Op die manier hebben ze dan ook de mogelijkheid om meer druk te weerstaan. Dit zorgt ervoor dat deze scharnieren uitstekend geschikt zijn voor bijvoorbeeld speelgoedkisten. Ook voor andere kisten kunnen ze worden gebruikt.

Voor de pianoscharnieren geldt dat het exemplaren zijn welke niet alleen lang, maar ook zeer dun zijn. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het hierbij om een type scharnier welke zeer vaak wordt gebruikt in piano’s. Voor dit scharnier geldt in het bijzonder dat ze zeer eenvoudig te monteren is. Je moet er wel rekening mee houden dat het instellen van een pianoscharnier geen eenvoudige klus is.

Welke andere scharnieren zijn er nog allemaal?

De hierboven reeds aangehaalde scharnieren zijn uiteraard nog helemaal niet alle exemplaren die op de markt zijn terug te vinden, integendeel. Het is dan ook zo dat je zal kunnen vaststellen dat er ook nog heel wat andere exemplaren bestaan. Hierbij kan je dan bijvoorbeeld denken aan de volgende:

  • Kogelscharnieren;
  • Keukenkastscharnieren;
  • De paumelle;

Voordat je aan bijvoorbeeld de renovatie van een bepaalde kast of ander object gaat beginnen is het altijd van belang om je goed te vergewissen van het type scharnier welke voor jouw situatie nu echt het meest interessant zal zijn. Enkel en alleen op die manier zal je tijdens het uitvoeren van het klusje immers niet voor een vervelende verrassing komen te staan.