Wat moet je weten over het zogenaamde sedumdak?

Indien je vandaag de dag een groendak op het dak van je woning wil realiseren zal je tot de conclusie komen dat er daarvoor een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Eén van de meest aansprekende mogelijkheden is ongetwijfeld het zogenaamde sedumdak. Het gaat hierbij om een dak welke is opgebouwd uit zogenaamde sedumplanten. In het merendeel van de gevallen wordt er hiervoor gebruik gemaakt van zogenaamde cassettes of trays. Het met behulp van deze ondiepe plantenbakken realiseren van een groendak zorgt ervoor dat je in de praktijk kan rekenen op een niet onaanzienlijk aantal interessante voordelen. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Dan is het de moeite waard om de informatie die je hieronder aantreft nog verder door te nemen. 

Wat is een sedumdak precies?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een sedumdak nu precies is. Deze vorm van groendak heeft haar naam in het bijzonder te danken aan de zogenaamde sedumplanten. Voor deze planten geldt dat ze behoren tot de categorie van de vetplanten. Ze staan er niet alleen om bekend over een mooie uitstraling te beschikken, daarnaast is vooral hun zeer solide karakter vaak besproken. De situatie op een dak kan behoorlijk extreem zijn. Dit niet alleen onder invloed van de temperaturen, maar ook als gevolg van een strakke wind. Sedum planten zijn zowat de beste planten om gebruik van te maken. Dit omdat ze deze omstandigheden perfect het hoofd kunnen bieden. 

Hoe wordt een sedumdak gerealiseerd? 

Indien ervoor wordt gekozen om een sedumdak te realiseren op het dak van een woning zal je tot de vaststelling komen dat er daarvoor doorgaans gebruik wordt gemaakt van zogenaamde sedumcassettes of sedumtrays. In de praktijk zijn dit eigenlijk gewoon ondiepe plantenbakken gevuld met sedumplanten. Deze werkwijze brengt een zeer interessant voordeel met zich mee. Indien je in het verleden een groen dak wou realiseren moest je er rekening mee houden dat het nog een geruime tijd duurde voordat je dak daadwerkelijk over een mooi groene uitstraling beschikte. Tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval. Een sedumdak realiseer je dan ook in een handomdraai.

Op welke voordelen kan je nu precies rekenen?

De hierboven al aangegeven informatie heeft al duidelijk gemaakt dat er een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden zijn aan het realiseren van een sedumdak. Allereerst kan je op deze manier dus vrij snel rekenen op een mooi uitziend groen dak. Dat is echter niet alles. Andere voordelen waar je hierbij op kan rekenen zijn de volgende:

  • Sedum planten beschikken over een ongelofelijk sterk karakter; 
  • De planten beschermen de onderliggende dakconstructie voor een langere levensduur; 
  • Zogenaamde sedumtrays zijn ook te plaatsen op een dak met beperkte draagkracht; 

De kans is best groot dat de hierboven aangehaalde voordelen ook jou weten aan te spreken. Is dat inderdaad zo? Dan heb je meteen voldoende goede redenen om ervoor te kiezen om een sedumdak te laten realiseren. Sta er bovendien ook bij stil dat de keuze voor een dergelijke type dak er één is die financieel heel wat interessanter is in vergelijking met een intensief groendak. Voor deze laatste geldt namelijk dat de kosten in de praktijk toch best een flink stuk hoger kunnen uitvallen.