Hierom moet je inbouwspots led wit kiezen voor de badkamer

Het plaatsen van inbouwspots in de badkamer wordt vaker wel dan niet gedaan tegenwoordig. En daar zijn natuurlijk goede redenen voor. Een van de redenen om voor inbouwspots led wit te kiezen is het gemak omdat leds makkelijk 15 jaar meegaan en je ze dus eigenlijk nooit hoeft te vervangen, maar ook de energiezuinigheid speelt mee. Met het gebruik van led lampen kun je tot 85% besparen op je energiekosten. Hieronder nog meer redenen waarom je witte led inbouwspots moet kiezen voor je badkamer. 

De badkamer heeft vaak een witte of lichte kleur

Eigenlijk is de belangrijkste reden om voor inbouwspots led wit te kiezen in je badkamer het feit dat ze opgaan in de rest van de styling. Badkamers hebben vaak een lichte kleur met tegenwoordig donkere accenten. In een wit plafond staat het dan mooi om ook witte inbouw armatuur te plaatsen. Bij kleinere badkamers kun je het beste kiezen voor de ronde inbouwspots omdat deze minder ruimte innemen en toch voldoende licht geven. Maar als je een grote badkamer hebt dan kun je ook voor een vierkante inbouwspot kiezen als je dit kan combineren met andere strakke lijnen. 

Inbouwspots led wit zijn er met IP65 waarden

Als je in de badkamer een lamp gaat plaatsen, ongeacht wat voor lamp, dan moet hij waterdicht zijn en aan bepaalde eisen voldoen. Dit geldt dus ook voor inbouwspots led wit. Je hebt voor een badkamer lampen nodig met een IP65 waarde. Dit komt door hun pakkingen en afsluitingen waarbij ze bestand zijn tegen vocht, stroom en water. Andere waardes, zoals de IP20 en IP44, hebben geen speciale pakkingen en afsluitingen waardoor zij niet geschikt zijn in de badkamer. Als er namelijk te veel stoom vrijkomt dan kan er kortsluiting ontstaan en in het ergste geval zelfs brand. 

Als je in de inloopdouche of boven het bad een inbouwspot wil plaatsen dan moet je zelfs kiezen voor de IP68 waarde. Deze zijn namelijk drukwaterdicht en kun je bij wijze van onder water houden en kunnen nooit kortsluiting veroorzaken als er direct een straal (per ongeluk) op wordt gericht. 

Je kunt voor een complete set of losse lampen gaan

Er zijn inbouwspots led wit te koop die een complete armatuur zijn, oftewel de fitting, de kap en de lap. Een andere keuze is dat je zelf de lamp erin plaatst en de armatuur los is. Je kunt bij het zelf los installeren van de lamp wel makkelijker de lamp vervangen als hij ooit kapot gaat. Het nadeel is wel dat losse lampen bijvoorbeeld niet kantelbaar zijn en dat kan juist fijn zijn als je in de badkamer een bepaald deel, zoals de douche, wilt verlichten. Ook bij een schuin plafond is het fijner als je ze bijvoorbeeld kunt kantelen. Het is dus afhankelijk van de situatie of je kiest voor een gehele set die altijd waterdicht is, ook als ze kantelbaar zijn, of dat je de keuze maakt voor een losse lamp die je makkelijker kunt vervangen.