Hardhoutschroef – draait zelfs door tropisch hardhout
Zachthout en schroeven, ideaal voor de klusser. Elke schroef die je in een vuren of grenen plank draait, heb je zomaar vastzitten. Het lijkt bijna wel of de schroeven zulk dennenhout binnen ‘smelten’. Dat komt vooral omdat de houtsoort die sparren en dennen leveren, niet heel dicht is qua structuur. Een beetje een scherpe schroef vliegt dan ook het hout binnen. Voor al je schroefwerk is zachthout dan ook ideaal. Maar voor de duurzaamheid en de constructie kracht legt zachthout het af tegen hardhout. Ofwel timmerhout van bomen zoals beuken, eiken en tropische ‘koningen’ zoals bankirai en meranti. Hardhout heb je nodig als je stevige constructies wilt of hout gebruikt voor in je tuin. Dat hout verweert niet snel maar is ook minder schroef vriendelijk. Je hebt daarom een hardhoutschroef nodig om zulk zwaar hout goed te kunnen penetreren.
Alle begin is moeilijk, ook met de hardhoutschroef
Als je gewend bent om in zachthout te schroeven kan de eerste keer dat je een schroef in hardhout probeert te krijgen, teleurstellend zijn. Het bitje blijft maar over de schroefkop slippen. Het beginnetje krijgen lukt niet. En als je al een schroef het hout binnen weet te draaien, hoor je gepiep en breekt de schroef ineens af in een half schroefgat dat brandend heet is geworden. Welkom bij het weerbarstige hardhout. Goed qua constructie, gaat lang mee maar schroeft niet fantastisch.
Voorboren is geen voorwaarde maar helpt wel erg
Hardhoutschroeven zouden de oplossing zijn. Het staat op de dozen: voor gebruik in hardhout. Maar ook bij deze scherpe schroeven heb je zomaar een exemplaar scheef het hout ingeboord. De schroef doet niet exact wat je wilt. Zet je extra kracht, dan gaat hij zijn eigen krommeweg. Hardhout moet worden voorgeboord. Je zet een boortje in je boormachine die net wat kleiner qua diameter is dan de schroef. Een verschil van ca. 1 tot 2 mm voldoet. Dan boor je voor maar wel voorzichtig. Want ook het boortje kan snel gloeiend heet worden en breken. Vooral als je een dunne boor gebruikt. Zet niet teveel kracht en haal geregeld de boor uit het boorgat. Zo komt ook het opgehoopte zaagsel uit het gat mee naar buiten. En boor dan weer een centimeter verder.
De juiste hardhoutschroef tegen het roesten
De hardhoutschroef heeft dus een voorgeboord gaatje nodig, waarna hij met milde kracht dient ingedraaid. Zit hij eenmaal goed vast, dan zit hij niet alleen in het hout. Hij zit ook in het looizuur. Bomen en ook timmerhout hebben looizuur om insecten en bacteriën buiten ‘de deur’ te houden. Maar ook sommige schroeven worden zwak van het looizuur en kunnen uiteindelijk breken. Na corrosie knapt zo’n schroef dan in het hout. Er zijn echter hardhoutschroeven die zich goed kunnen wapenen tegen looizuur. Dat zijn RVS-hardhoutschroeven. Wil je zeker zijn dat de schroeven het lang uithouden in het hout? Kies dan de variant RVS A4. Die zitten in een jasje van nikkel en chroom en roesten beslist niet snel.
Torx om goed grip te krijgen
Planken die op leeftijd komen, kunnen alle kanten op buigen. Hout leeft, zeggen ze in zo’n geval. Balken en planken trekken snel krom; die zijn soms al krom als ze nog in de bouwmarkt schappen staan. Een goede verankering met deze houtschroeven is dan ook belangrijk. Neem een Torx hardhoutschroef zodat je flink kracht kunt zetten bij het indraaien.