Is vloerisolatie de juiste keuze?

Veel mensen overwegen vloerisolatie als manier om de benedenverdieping te isoleren en vaak is dat ook een goede keuze. Als je gaat kijken wat er mogelijk is om je huis te isoleren dan kom je allerlei opties tegen. Zo kun je gebruik maken van spouwmuurisolatie of het dak van je huis laten isoleren. Ook kun je de vloer laten isoleren of de bodem van je huis. Het isoleren van je huis is een flinke klus en het is dan ook slim om te bedenken welke vormen van isolatie het beste werken voor je. De ene maatregel is simpeler dan de andere en ook qua investering zijn er best wel wat verschillen. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden die je hebt als het gaat over het isoleren van je vloer.

Verschil bodem isolatie en isolatie van de vloer

Vaak wordt vloerisolatie verward met bodemisolatie of kruipruimte isolatie. Toch zijn dat 2 verschillende dingen. Als je aan de slag gaat met isolatie van de vloer dan wordt aan de onderkant van je vloer isolatiemateriaal aangebracht. Welk soort materiaal hangt af van het materiaal waar je vloer van gemaakt is. Bij bodemisolatie, ofwel kruipruimte isolatie, wordt de bodem van je huis geïsoleerd van onderaf. Dat gebeurt vaak via de kruipruimte. Het zijn 2 verschillende soorten isolatie die ook anders werken. Laat je goed informeren welke vorm het meeste rendement oplevert voor je huis. Beide is normaal gesproken niet nodig.

Vloerisolatie heeft een lange terugverdientijd

Als je kiest voor vloerisolatie hou er dan rekening mee dat het even duurt voor je de investering terugverdient. Het duurt wel een aantal jaar voor je de investering eruit hebt. Toch heeft het isoleren veel voordelen. Je brengt verbeteringen aan in je huis die niet alleen goed zijn voor het milieu en je portemonnee. Het zijn ook maatregelen die de waarde van je huis doen stijgen en daarbij kun je meteen genieten van een huis dat beter warm wordt en blijft.

Kijk wat het beste past bij het type vloer

Of vloerisolatie de beste optie is of dat je bijvoorbeeld beter kunt kiezen voor het isoleren van de kruipruimte hangt af van de vloer en de bodem van je huis. Als de kruipruimte vochtig is valt vaak de keuze op het isoleren van de kruipruimte. Dat voorkomt niet alleen hoge stookkosten maar ook schimmel en houtrot als je een houten vloer hebt. Verder is bij vloerisolatie de aanpak bij een houten vloer anders dan bij een betonnen vloer. Een houten vloer moet kunnen ademen en daar moet je rekening bij houden met isoleren.

Subsidie bij vloerisolatie

Bij elke vorm van isolatie kan je in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. Dat geldt dus ook voor vloerisolatie. Hierbij moet je aan verschillende voorwaarden voldoen en het loont de moeite om je daar van tevoren goed in te verdiepen. Zo maak je de kans dat je de subsidie daadwerkelijk krijgt het grootste. Een gespecialiseerd bedrijf kan je helpen bij de aanvraag en weet precies waaraan je moet voldoen.