Ledenbehoud binnen verenigingen: hoe doe je dat?

ledenbehoud

Iedere vereniging wil het ledental op peil houden en het liefst laten groeien. Je kunt ervoor zorgen dat je leden behoudt door aandacht te besteden aan de wensen en behoeften van de leden. Zo zorg je ervoor dat nieuw gewerfde leden en mensen die al lange tijd lid zijn, dat ook blijven. Wij delen 4 praktische tips met betrekking tot ledenbehoud binnen verenigingen.

Motivatie van de leden

Of het nu gaat om een sportvereniging of studentenvereniging, het is belangrijk om de motivatie van je leden duidelijk te krijgen. In het geval van de voetbalvereniging heb je te maken met leden in verschillende leeftijdsfases, die je gedurende iedere nieuwe fase wilt behouden. Welke factoren beïnvloeden hun keuzes? Wat is de invloed van de ouders? Over het algemeen zijn de eerste drie jaar cruciaal voor een lidmaatschap van de sportvereniging. Iedere leeftijdsfase heeft weer andere behoeftes om rekening mee te houden bij ledenwerving, waarvoor je uitstekend online marketing in kunt zetten, activiteiten en de benadering vanuit de trainers.

Ga in gesprek

Om achter de motivatie van je leden te komen is het belangrijk om regelmatig in gesprek te gaan. Vraag in het aanmeldingsformulier naar de redenen om lid te worden en kom hier bijvoorbeeld jaarlijks op terug in de jaarvergadering. Hierdoor weet je ook wat er speelt onder de leden van je vereniging. Organiseer bijvoorbeeld een brainstormavond waar iedereen suggesties kan doen voor eventuele verbeteringen en waar je bespreekt wat er goed gaat.

Persoonlijke aandacht

Met persoonlijke aandacht laat je je leden zien dat je om ze geeft. Stuur bijvoorbeeld een kaartje voor een verjaardag of een fruitmand bij een blessure. Ook valt het in goede aarde als je vrijwilligers bedankt die zich jaren hebben ingezet voor de vereniging, bijvoorbeeld met een mooi geschenk of een feestje.

Community building

Het is een uitdaging om leden bij je vereniging betrokken te houden. Tegenwoordig speelt veel van het sociale leven zich online af en ieder mens heeft het verlangen om in contact te komen met anderen. Een community building platform, die je kan ondersteunen met deze member engagement software,  kan dan ook goed helpen bij het ledenbehoud voor jouw vereniging. Deze virtuele ontmoetingsplek laat leden makkelijk contact leggen met elkaar, ze kunnen ideeën uitwisselen en urenlang discussiëren over gedeelde interesses. Op deze manier creëer je meer verbondenheid onder de leden, waardoor de kans groot is dat ze langer lid willen blijven. Op momenten dat de motivatie minder groot is vinden ze bijvoorbeeld steun bij de community. Ook voelen nieuwe leden zich zo nog sneller welkom.