Waarom agile werken niet meer mag ontbreken in 2020

Agile werken 2020

Agile werken is al een tijd populair en het is inmiddels de nieuwe standaard voor projectmanagement geworden. Compleet met een eigen jargon en een eigen kijk op het werk. Deze manier van structureren van projecten heeft zich in snel tempo ontpopt tot een effectieve, flexibele en duurzame manier van weken.

Werk jij nog niet agile? De transitie naar agile werken is niet makkelijk. Maar als de mentaliteit eenmaal post heeft gevat, levert deze manier van werken veel op. Waarom mag in 2020 agile werken eigenlijk niet meer ontbreken op de werkvloer?

De voordelen van agile werken

Wat is agile werken? Het kernwoord hierbij is vooral: wendbaar. Voor een groot gedeelte gaat het daarbij om een verandering in mentaliteit. Agile werken gebeurt in kleinere teams, waar iedereen zijn eigen rol inneemt. Grotere projecten worden vervolgens onderverdeeld in kleinere onderdelen. Zo is het makkelijker om in te spelen op veranderingen of ontwikkelingen die zich tijdens het uitvoeren van het project voordoen.

Agile werken heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van meer traditionele methodes van werken. Daarbij zijn er drie speerpunten:

  • De doorlooptijd wordt korter, doordat de teams kleiner zijn en werken in ‘sprints’
  • Het is beter mogelijk om in te spelen op de wensen van de klant
  • De mogelijkheid tot co-creatie biedt nieuwe manieren om input te krijgen tijdens het uitvoeren van het project.

Agile werken: minder risico, meer werkplezier

Agile werken bewijst zichzelf steeds meer. In 2020 kunnen we stellen dat het agile werken meer effectief en efficiënt is. Het feit dat je projecten steeds kunt bijsturen, verkleint het risico op uitloop of onvoorziene kosten. Klanten zijn als vanzelf meer tevreden door het agile managen van projecten.

Maar ook niet onbelangrijk: voor medewerkers van het bedrijf geeft agile werken over het algemeen meer voldoening. Werken aan sprints in kleine teams betekent dat mensen hechter samenwerken, dat ze elkaar beter leren kennen en dat ze meer waardering krijgen voor hun werk. Meer tevredenheid bij het team betekent vanzelf een hogere kwaliteit van werk.

De overstap naar agile werken

Ben je nog niet overgestapt op agile werken? In 2020 mag agile werken eigenlijk niet meer ontbreken. De overgang gaat niet van de ene op de andere dag: om agile te werken is er een verandering in mentaliteit nodig. Een masterclass verandermanagement is vaak een goede eerste stap om de nodige verandering door te voeren.