Uitleg over webhosting en domeinnaam

webhosting

webhosting

Er is bij mensen die beginnen met een website soms verwarring over het verschil tussen een domeinnaam en webhosting. Veel beginners weten niet dat dit twee verschillende dingen zijn. Je domeinnaam is het adres van je website die mensen in de browser URL-balk typen om je website te bezoeken.

Met andere woorden, als je website een huis was, dan zou je domeinnaam je adres zijn. Om er iets dieper op in te gaan kun je het internet zien als een gigantisch netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn door middel van kabels.

IP adres

Om de computers gemakkelijk te kunnen identificeren wordt aan elke computer een reeks getallen toegewezen, het IP-adres. Dit IP-adres is een combinatie van cijfers gescheiden door puntjes. Typische IP-adressen zien er als volgt uit: 66.249.66.1.

Computers hebben geen probleem met het identificeren en onthouden van deze nummers. Het is echter onmogelijk voor mensen om dit te onthouden en om deze nummers te gebruiken voor het maken van een verbinding met websites op het internet. 

Domeinnaam

Om dit probleem op te lossen, werden domeinnamen uitgevonden. Een domeinnaam bestaat uit  woorden die het je gemakkelijk maken om website-adressen te onthouden.

Wanneer je een website wilt bezoeken op het internet, dan is het niet nodig om een ​​reeks getallen te typen. In plaats daarvan typ je een gemakkelijk te onthouden domeinnaam, bijvoorbeeld wpbeginner.com.

Wat is Web Hosting?

Webhosting is de plaats waar alle bestanden van je website zich bevinden. Het is te vergelijken met de plek waar het huis van je website is. 

Een goede manier dit te bezien is dat de domeinnaam het adres van je huis is en webhosting het eigenlijke huis is dat naar dit adres verwijst. Alle websites op het internet hebben webhosting nodig.

Wanneer iemand op je domeinnaam komt in een browser, dan wordt de domeinnaam vertaald naar het IP-adres van de computer van jouw webhosting bedrijf. Deze computer bevat de bestanden van je website en stuurt deze bestanden terug te gaan naar de browsers van je bezoekers.

Webhosting bedrijven zijn gespecialiseerd in de opslag en het bedienen van websites. Ze bieden verschillende soorten hosting pakketten aan hun klanten. Domeinnamen en webhosting zijn twee verschillende diensten. Echter, ze werken samen om websites mogelijk te maken.

In principe is een domeinnaam een systeem dat te vergelijken valt met een enorm adresboek dat voortdurend wordt bijgewerkt. Achter elke domeinnaam is er een adres van de web hosting service voor het opslaan van bestanden van de website.

Zonder domeinnamen, zal het niet mogelijk zijn voor mensen om je website te bezoeken en zonder web hosting kun je geen website bouwen. Wanneer je een website wilt gaan bouwen dan biedt cloud86 verschillende opties.

SSL certificaat

Een SSL certificaat wordt er gratis bij geleverd, dit is noodzakelijk omdat je website dan als veilig wordt beschouwd. Een SSL (Secure Sockets Layer) zorgt voor de versleuteling tussen de browser en de webserver.

Het dataverkeer tussen een bezoeker en de webserver wordt hierdoor dus beveiligd. Een certificaat wordt weergegeven met een slotje in de browserbalk en HTTPS in plaats van HTTP.