Praktische tips om de informatiehuishouding van de overheid op orde te krijgen

Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om een transparante overheid te hebben die zorgvuldig omgaat met hun informatie. Als ambtenaar is het jouw taak om de informatiehuishouding van jouw overheid op orde te krijgen en deze transparanter te maken. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog geven we jou vijf tips om jouw informatiehuishouding te verbeteren en transparanter te maken.

Maak gebruik van een digitaal archiefsysteem

Het hebben van een goed functionerend digitaal archiefsysteem kan ervoor zorgen dat de informatiehuishouding van jouw overheid goed georganiseerd is. Een digitaal archiefsysteem kan er namelijk voor zorgen dat de informatie makkelijker te vinden en te delen is binnen de organisatie. Het is belangrijk om te investeren in een digitaal archiefsysteem dat gebruiksvriendelijk en toegankelijk is voor alle medewerkers.

Stel een informatiebeleid op

Een informatiebeleid kan ervoor zorgen dat er binnen jouw overheid een duidelijke afspraak is over hoe er met informatie dient te worden omgegaan. Door middel van een informatiebeleid kun je ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld bepaalde procedures worden opgesteld over het bewaren en vernietigen van informatie. Het opstellen van een informatiebeleid is echter wel een omvangrijk project en er zal veel tijd en aandacht in dit proces gestoken moeten worden.

Zorg voor een goede informatiebeveiliging

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat alle informatie die jouw overheid verzamelt beveiligd is. Als ambtenaar is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de informatie die jij beheert niet in de verkeerde handen terechtkomt. Dit kun je doen door middel van geavanceerde firewalls encryptietechnieken en het creëren van strikte toegangsbevordering.

Maak gebruik van openbare data protocollen

Het openen van data is een belangrijk onderdeel van een transparante overheid. Door middel van openbare data protocollen kan jouw overheid hun informatie openbaar maken, toegankelijk en herbruikbaar maken. Dit is belangrijk omdat openbaarheid ervoor zorgt dat burgers meer vertrouwen krijgen in de overheid.

Investeer in opleiding en training

Het is belangrijk om de kennis van jouw medewerkers over de informatiehuishouding up-to-date  te houden. Door middel van opleidingen en trainingen kun je jouw medewerkers kennis laten maken met de nieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van informatiehuishouding. Dit kan ervoor zorgen dat jouw medewerkers beter toegerust zijn om de informatiehuishouding te optimaliseren en transparanter te maken.

Ga aan de slag met Open op Orde

Ga aan de slag met het actieplan Open op Orde om de informatiehouding echt goed op de rit te krijgen bij jou op de afdeling. Het goed op orde hebben van de informatiehuishouding is immers essentieel om efficiënt en duurzaam aan Nederland te kunnen werken. Zoek hiervoor ook een consultancy- of andere adviespartij die je kan helpen om Open op Orde effectief in werking te zetten.

Samenvatting

Het verbeteren van de informatiehuishouding van jouw overheid is een omvangrijk project. Het is een proces waar veel tijd, aandacht en kennis in gestoken dient te worden. Echter, door de vijf tips in deze blog op te volgen kun je ervoor zorgen dat jouw overheid een transparanter en betrouwbaarder imago krijgt en meer vertrouwen van burgers zal winnen. Door te investeren in een digitaal archiefsysteem, informatiebeleid, informatiebeveiliging, openbare data, protocollen en opleiding en training, verbeter je niet alleen de informatiehuishouding van je eigen overheid, maar draag je ook bij aan een transparantere samenleving.

Bron: Becis DIOR