Een onderwerp dat besproken mag worden

Het is een taboe. Niemand mag erover spreken. Waarom schaamt u zich? Het mag wel. Tegenwoordig wordt er veel misbruik gemaakt van collega’s en heerst er verschrikkelijke intimidatie. Zo heb ik er ook last van gehad en wil ik dit graag bespreekbaar maken. In deze blog behandel ik het veel besproken onderwerp op de werkvloer.

Mijn verhaal  

Het was niet makkelijk om elke dag weer naar kantoor te gaan. Ik was nerveus, gespannen en zat niet lekker in mijn vel. Ik voelde mij niet veilig in mijn werkomgeving. Ik werd gepest en kreeg te maken met seksuele intimidatie. Dit kon niet langer. Ik heb contact gezocht met een vertrouwenspersoon. Dit heeft mij zeer geholpen. Er werd mij duidelijk gemaakt dat ik recht heb op een veilige werkplek. Maar dat heeft u ook. Daarom ben ik de opleiding tot vertrouwenspersoon gaan doen. Dit deed ik via opleidingvertrouwenspersoon.nl

Stappen nemen

Het was een grote stap in mijn leven. Ik verliet mijn angsten om naar kantoor te gaan en volgde de opleiding. Ongewenst gedrag kan schadelijk zijn voor medewerkers maar ook voor de organisatie. In eerste instantie werd ik als medewerkers getraind. Dit vond ik zinvol, omdat ik het eerst bij mezelf ging zoeken. Later werd duidelijk dat mijn roeping was om andere mensen te helpen. Ik kan goed mijn verhaal delen over wat ik heb meegemaakt op de werkvloer met onervaren medewerkers of leidinggevenden.

De opleiding

Wat u kunt verwachten bij een opleiding is dat effectief leiderschap voorop staat, omdat een leider een spilfunctie vervult voor een veilig werkklimaat, met ruimte voor betrokkenheid, authenticiteit en creativiteit. Het voordeel van iemand aanstellen die intern de bedrijfscultuur erg goed kent, is dat de vertrouwenspersoon ook contact kan maken met de dader. De rol van een vertrouwenspersoon is het voorkomen en tegengaan van neerbuigende opmerkingen, agressie en pesten. Dit zijn veel voorkomende problemen binnen een organisatie. U kunt er als mens letterlijk ziek van worden. Dit was bij mij namelijk ook het geval. Een vertrouwenspersoon verlaagt de drempel voor u om de problemen te kunnen aankaarten. U staat er niet alleen voor.

Het is vervelend om te zien dat het dagelijks gebeurt binnen de organisatie in Nederland. Vooral het moment waarop u denkt er eindelijk vanaf te zijn na de middelbare school, het gewoon wordt vervolgd op de werkvloer. Wees niet bang om uw probleem bespreekbaar te maken. Alles wat er besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim en is vertrouwelijk. Wat wordt uw volgende stap?