Wil je een webshop bouwen? Hier moet je aan denken

Wil jij je bedrijf uitbreiden met een online webshop? Dan is dit erg slim! Vooral in tijden deze crisis, waar mensen jouw bedrijf moeilijker kunnen vinden en kunnen benaderen, is het erg belangrijk om online goed vindbaar te zijn. Dit kan natuurlijk door middel van een website, maar een webshop is dan nog handiger. Hier kunnen mensen namelijk direct jouw spullen aanschaffen, krijg je een bestelling door en verkoop je dus op afstand je producten. Een webshop maken kan dan ingewikkeld zijn en veel tijd kosten, maar uiteindelijk bespaart het je ook erg veel tijd én kosten. Je personeel hoeft bijvoorbeeld niet meer af te rekenen met de klant aan de kassa, de klant doet dit nu zelf vanuit huis. Maar hoe maak je nu een webshop? Lees snel verder voor een aantal handige tips.

Ondernemingsplan

Ten eerste is het belangrijk om alles goed en zorgvuldig uit te denken. Zo kom je uiteindelijk niet voor vervelende verrassingen te staan. Een webshop moet bijvoorbeeld wel winstgevend zijn voor je bedrijf. Bedenk dan van te voren ook goed welke producten je wilt aanbieden op jouw webshop en of een webshop daar überhaupt wel geschikt voor is. Erg goedkope producten kunnen bijvoorbeeld meer kosten hebben dan opleveren, doordat het product ingepakt en verzonden moet worden. Onderzoek daarnaast ook of dit product aantrekkelijk genoeg is om online aan te bieden, oftewel is er vraag naar het product? Werk vervolgens het financiële aspect verder uit.

Bedrijfsnaam en huisstijl

Daarna is het belangrijk om je bedrijfsnaam te kiezen of misschien heb je die al, dan is dat niet meer nodig. Dan is het tijd om na te denken over de huisstijl die je, als je die al hebt, wilt doorvoeren op je webshop. Bedenk eventueel al layouts en content voor op de pagina’s.

Webhosting

Vervolgens is het tijd om een domeinnaam te registreren en te kiezen voor een hosting service. Dit is een bedrijf dat ruimte aanbiedt om online informatie op te slaan, zoals jouw website. Zorg ervoor dat je domeinnaam jouw bedrijf omschrijft, zodat bezoekers van jouw webshop direct weten dat deze webshop bij jouw bedrijf hoort. Je webshop een boost geven kan door middel van een virtual private server. Door gebruik te maken van een programma waarin je de webshop kunt bouwen, een zogenoemde CMS, zal dit veel makkelijker gaan. Een voorbeeld hiervan is WordPress. Een hosting service en een CMS zijn essentieel voor een webshop, denk hier dus goed van tevoren over na. Hiermee worden er automatisch back-ups gemaakt van jouw website. Dit uitzoeken kan best lastig zijn, aarzel dan ook niet om een professional in te schakelen voor hulp.

Tot slot is het nog belangrijk om de website voor live-gang helemaal te testen en te controleren of alles naar behoren werkt. Als dit het geval is, is het tijd om live te gaan en je producten online te verkopen! Blijf daarna continu verbeteren om jouw klant optimaal te kunnen helpen, waardoor je uiteindelijk meer omzet zult hebben.