Wat zijn de laatste ICT trends?

Volgens de IDC (onderzoeksbureau) zal er in 2019 wereldwijd zeker meer dan tweeduizend miljard Euro besteedt  worden in de “digital transformation”.  We kregen in 2017 al heel wat de verwerken op IT gebied zoals Software als een Service (SaaS), wat staat ons nog meer te wachten? Hieronder zal ik wat meer informatie geven over de laatste trends.

Maar wat is digital  transformation?
Het is niets nieuws dat technologie veranderd en allerlei nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengt.  Bij digitale transformatie gaat het echter niet om de technologie maar het gaat om de klant die centraal staat en organisaties die gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onder andere; social media en het richten op klanten digitaal te bedienen. Een voorbeeld van digitale transformatie is bijvoorbeeld een bedrijf als Alibaba (een Chinees internet platform), met behulp van digitale mogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen brengt dit platform grote groepen leveranciers, klanten en producten bij elkaar.

Welke trends zijn in opmars?

  1. Digital platforms;
    De bouwblokken van de digitale economie. Platforms zijn wereld wijd niet meer weg te denken. Vele van ons boeken nu onze hotels via Airbnb, we bestellen een Uber en zijn online op Facebook. Dit zijn maar enkele platforms. We zullen er steeds meer zien en bedrijven zullen zich nog meer richten op de verschillende technologieën van platforms.
  2. Adaptive Security;

Op 25 mei 2018 gaat de GDPR-wetgeving in en zullen alle organisaties in de EU zich moeten houden aan de strikte richtlijnen want het is niet meer genoeg om security modellen te gebruiken met vaste regels. Bij Adaptive security is er sprake van realtime data analyse en bij ongeautoriseerde inloggers kan men gelijk ingrijpen en het systeem locken. Met alles dat er nu gaande is bij Facebook en het Cambridge Analytica schandaal, kunnen wij de komende tijd heel wat veranderingen en nieuwe manieren van beveiliging verwachten.

  1. IoT oftewel Internet of Things;
    Wij zijn op het internet maar nu zijn ook onze apparaten op het internet. Bij IoT is er sprake van verbinden van apparaten met het internet (tijdelijk). Koelkasten, smart televisies, smart homes en zelfs smart cities behoren tot IoT. In Breda is er zelfs een verkeers app waarmee je punten kan scoren met je rijgedrag. We zetten tegenwoordig ook onze televisie aan en uit met onze smart phone als de remote weer eens zoek is. IoT is dus niet nieuw maar volgens Gartner adviesbureau kunnen we rond 2020 verwachten dat ruim 26 miljard apparaten op het IoT aangesloten zullen zijn.
  2. Blockchain;

Crypto currency en Bitcoin kennen we intussen al een tijdje maar in 2017 kwam er een doorbraak bij Bitcoin die dus uit de technologie van Blockchain is ontstaan. Deze technologie maakt het mogelijk voor u om automatisch maar gecontroleerd transacties te doen. Bedrijven beginnen dit steeds meer als veilig te zien dus mogen wij de komende jaren meer groei verwachten.

  1. 5G,

Wij kennen als de hoogste internetsnelheid 4G maar met de hoeveelheden data die er wereldwijd geproduceerd word kunnen we heel gauw de 5G verwachten, in ieder geval volgens de testen in 2018 al.

De ICT wereld is de meest groeiende en innovatieve. Tot en met 2020 kunnen wij vele veranderingen verwachten. Het is wel beter te volgen als de informatie verstaanbaar gebracht word aan het publiek. Een van de bedrijven die zich richten op de ICT, is Outsourcinghub.nl