Wat is linkbuilding en hoe kan het je website helpen?

Als je een website hebt, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van linkbuilding. Maar wat is het precies? In deze blog leggen we uit wat linkbuilding is en hoe het je website kan helpen. 

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding betekent simpelweg het verkrijgen van links van andere websites die terugverwijzen naar de jouwe. Deze worden backlinks genoemd en ze worden gezien als “stemmen” voor je website. Hoe meer backlinks je hebt van externe bronnen, hoe hoger je website zal scoren in de resultaten van zoekmachines. Dit geldt niet alleen voor Google; andere zoekmachines zoals Bing houden ook rekening met het aantal kwalitatieve backlinks bij het bepalen waar websites moeten verschijnen in hun organische rangschikking.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk omdat het de zichtbaarheid van je site in de organische zoekresultaten helpt vergroten. Als er meer kwalitatieve backlinks naar je site verwijzen, vergroot dat de kans dat je site hoger in de SERP’s (Search Engine Results Pages) verschijnt. Dit betekent dat gebruikers die op zoek zijn naar een product of dienst gerelateerd aan de jouwe, eerder jouw website als eerste zullen vinden in plaats van die van je concurrenten.

Bovendien kan het hebben van hoogwaardige backlinks ook helpen om de reputatie en geloofwaardigheid van je site bij zowel klanten als andere websites te vergroten. Als mensen zien dat andere sterke bronnen naar jouw website linken, dan zullen ze die waarschijnlijk ook eerder vertrouwen. Dit kan leiden tot meer verkeer op je site, wat weer kan leiden tot meer verkoop of conversies voor welk product of welke dienst je ook aanbiedt.

Hoe krijg je kwalitatieve backlinks?

Kwalitatieve backlinks krijgen is niet gemakkelijk en het kost tijd en moeite, maar de beloningen zijn het waard! De beste manier om te beginnen met linkbuilding is door inhoud te maken die nuttig en relevant is voor lezers op andere sites. Als je bijvoorbeeld een blogbericht schrijft over een trending onderwerp dat verband houdt met je branche, probeer het danals gastbericht op een andere website aan te leveren, aangezien dit een waardevolle backlink op kan leveren. Het verzamelen van backlinks kost enorm veel tijd en moeite. Linkbuilding uitbesteden aan een externe partij kan dus handig zijn wanneer je er zelf weinig ervaring mee hebt.