Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding?

Het moment is daar: je hebt je middelbare school diploma gehaald! Als je dacht dat dat het moeilijkste gedeelte was, dan heb je het mis. Het is nu namelijk tijd om een vervolgopleiding te kiezen. Maar voor welke opleiding ga je? Er zijn ontzettend veel opleidingen om uit te kiezen. Dat maakt de keuze soms alleen maar lastiger. Een studiekeuze is een heel process en de angst om de verkeerde keuze te maken is groot. “Kies daarom iets wat je leuk vindt en wat bij je past” wordt vaak geroepen. Maar ook weten wat bij je past en weten wat je leuk vindt is lastig om te weten te komen. Daarom geven we jou een paar tips bij het maken van een studiekeuze.

Filteren

Het spreekt voor zich dat je alleen een opleiding kan doen die aansluit op jouw middelbare school diploma. Heb je een VMBO-TL diploma? Filter dan alle opties op MBO opleidingen. Als je een Havo diploma in de pocket hebt kun je gaan kijken naar verschillende HBO opleidingen. Als je je opties filtert heb je een beter overzicht van welk aanbod er vandaag de dag wordt geboden. 

Open dagen

Het bijwonen van (genoeg) open dagen is een goede manier om erachter te komen welke opleiding maar ook welke school bij jou past. Als je contact maakt met de leraren en de omgeving kun je een beter beeld schetsen van hoe het eraan toe gaat en of je jezelf bij de school vindt passen. 

Neem je ouders mee

In dit belangrijke beslissingsprocess is het een goed idee om je ouders mee te nemen. Zij kunnen bijvoorbeeld meegaan naar de open dag(en). Je ouders kennen je natuurlijk goed en zullen ook wel merken of een school wel- of niet bij je past. Let wel op dat het jouw keuze blijft. Je ouders mogen hun mening geven en kritische vragen stellen maar jij bent uiteindelijk degene die naar school moet. Jouw keuze is dus het belangrijkst. 

Inhoud opleiding

Uiteindelijk is het bij de keuze van een studie belangrijk dat je kijkt naar de inhoud van de opleiding. Wat houdt de studie in? Waar gaat het over? Wat ga je leren? Welke baan kun je ermee krijgen? Kijk wat voor jou het belangrijkste onderdeel is. Vind jij bijvoorbeeld iets met techniek interessant? Of misschien toch wat met dieren? Wellicht zie je jezelf in de toekomst met mensen werken. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om erachter te komen wat nou echt het beste past bij jouw voorkeuren en je karakter. 

Kwaliteit opleiding

Hoe belangrijk is een kwalitatieve opleiding? Daar heeft iedereen natuurlijk een individuele mening over. Maar het is feit dat een kwalitatieve opleiding uiteindelijk leidt tot minder onnodige uitval, dat er niet onnodig veel studietijd verloren gaat door het gebrekkig plannen van studies en tentamens. Daarnaast is het belangrijk dat het gedurende je hele studietijd interessant blijft. Kwaliteit wordt gebaseerd op goede en minder goed aangeschreven scholen. Maar kwaliteit wordt ook gerelativeerd. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je ergens thuis voelt.