Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen bedrijfje als zzp’er. Met de komst van het internet is het gemakkelijker dan ooit om een eigen eenmansbedrijfje te beginnen. Veel mensen met een passie leveren een product of service aan klanten die ze vinden via het internet. Je kunt heel gemakkelijk een website opzetten en daar je service verkopen. De marketing gaat via sociale mediakanalen die je zelf hebt opgezet. De zzp’er van nu heeft heel weinig kosten en hoeft daardoor niet gigantisch te investeren om zijn of haar bedrijf van de grond te krijgen. Je kunt met een paar honderd euro of minder al een bedrijf starten. Maar als zzp’er moet je natuurlijk wel heel hard werken. Je moet alles zelf doen. Van marketing tot de service zelf, tot marketing enzovoorts. Uiteindelijk zul je een punt bereiken dat je wilt uitbreiden. Dan ga je van zzp’er naar een echt bedrijf. Maar hier komen best wat uitdagingen bij kijken. In dit artikel bespreken we hoe je de stap neemt van zzp’er naar een groter bedrijf.

Werk aan je bedrijf, niet in je bedrijf

Je zult in je eerste jaren als zzp’er alles zelf hebben gedaan. Van de service verlenen tot de marketing tot de administratie. Maar als het heel goed gaat en je echt als bedrijf wilt groeien dan zul je deze aspecten moeten gaan uitbesteden aan werknemers. Je kunt dan als bedrijfsleider op strategisch niveau gaan denken en nieuwe producten ontwikkelen en de service verbeteren. Het uitvoerende aspect van het werk wordt dan door je werknemers gedaan. Daarom gaat het gezegde ook, werk niet in je bedrijf, maar aan je bedrijf.

Grotere verantwoordelijkheid

Voor veel zzp’ers is de stap naar een eigen bedrijf best spannend. Je bent dan namelijk niet alleen meer verantwoordelijk voor je eigen inkomen, maar ook voor je het inkomen van je werknemers. Toch is het een stap die je moet zetten en je zult er vertrouwen in moeten hebben dat je het aankunt. Het kan ook helpen om advies krijgen van een consultant. 

Uitbesteden

Je wilt groeien al bedrijf maar het is ook belangrijk om niet te hard te groeien. Denk er bijvoorbeeld aan om niet voor elke taak meteen een werknemer aan te nemen. Je kunt ook werkzaamheden uitbesteden. Een voorbeeld is de klantenservice. Je kunt de telefoondienst aan een telefoonservice uitbesteden. Dan heb je een professional die jouw bedrijf kent die de telefoon opneemt. Dit is een stuk goedkoper dan iemand aannemen voor telefonische klantenservice. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je deze ook voor jouw eigen onderneming toepassen.