Twijfel over het vastleggen van jouw merknaam

Mogelijk heb jij twijfels over jouw merknaam vastleggen. In deze tekst wordt er daarom gekeken naar de redenen waarom je dit moet doen en wat de kosten hiervan zijn. Er zijn twee redenen die het belangrijkst zijn voor het registreren van een merknaam of beeldmerk. De eerste reden is de bescherming van jouw merk op juridische gebieden en alles wat daar omheen ligt. Je kunt namelijk met een geregistreerde merknaam optreden tegen inbreuk en je kunt andere organisaties sommeren om het gebruik van jouw merknaam te staken. Daarbij kun je het merk bewaken en zo zorgen dat nieuwe gelanceerde merken niet dezelfde of een vergelijkbare naam kunnen registreren. Op deze manier wordt een geen inbreuk op jouw merk gepleegd. 

De opbouwing van waarde voor het merk

Een merk dat niet vastgelegd is bouwt geen waarde op, in ieder geval geen tastbare waarde. Door een merk registreren kun je de naam plaatsen als activa op de balans. Op de activazijde van de balans wordt het bezit van de organisatie weergegeven. Zo gaat dit de waarde vertegenwoordigen. Dit is van groot belang als de waarde van een bedrijf of merk bepaald moet worden. Deze waarde moet bijvoorbeeld bekend zijn als er via een licentieovereenkomst gerealiseerd moet worden dat andere je merk mogen voeren. Je kunt hiervoor denken aan een franchise. 

Wat kost het om een merk te registreren?

Een van de dingen waarover je moet nadenken als je een merk gaat registreren is waar je een merk gaat vastleggen. Dit kan in de Benelux, EU of internationaal. Registratie in de Benelux is de laagste prijs van de drie, dit kost namelijk 475 euro. Voor in de EU kost het 1299 euro. Internationale registraties verschillen door de combinaties van landen. Hiervoor moet je een offerte aanvragen. Zo verschillen de kosten per optie.