Tips voor je veiligheid en gezondheid bij houtkachels

Een houtkachel is een hele leuke toevoeging aan je interieur, het maakt je huis net een stukje sfeervoller en het geeft ook nog eens lekkere warmte af in de winter. Het geluid van het knisperende vuurtje kan ook nog eens een heerlijk geluid zijn als je lekker ontspannen op de bank zit met een glaasje warme chocolade melk en een goed boek in je hand. Maar er zijn wel een aantal tips als het gaat om je veiligheid en gezondheid bij houtkachels, hieronder vertellen we die.

Goed ventileren

Ten eerste is het belangrijk om altijd goed te blijven ventileren bij een houtkachel. Als je er voor zorgt dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft, dan zullen er minder schadelijke stoffen zich ophopen bij de houtkachel. Ook de kanalen waardoor de houtkachel ventileert moeten goed schoon blijven, samen met de andere onderdelen voor houtkachels.

Koolmonoxide

Koolmonoxide kan erg gevaarlijk zijn als je dat in overmaat in huis hebt. Ze kunnen er voor zorgen dat je duizelig wordt en een beetje warrig. Koolmonoxide is een gas die vrij komt als er geen goede verbranding plaatsvind. Installeer altijd een koolmonoxide meter in huis als je een houtkachel hebt, want koolmonoxide heeft geen kleur en ook geen geur, dus je komt er zonder zo’n meter meestal pas achter als het te laat is.

Brandstof veilig gebruiken

Zorg er ook voor dat je ten aller tijden de brandstof veilig gebruikt, denk hierbij aan droog hout dat niet behandeld is. Als je hout gebruikt dat niet droog is, dan kan dat er voor zorgen dat er geen goede verbranding plaatsvindt en dat er ook schadelijke stoffen bij komen kijken, dat wil je natuurlijk niet hebben in je huis. Een kachel is leuk, maar houdt ook zeker rekening met je eigen veiligheid en gezondheid!