Tips om een MKB onderneming met succes te verkopen

Klaar om uw kleine bedrijf te verkopen? Wat u moet weten. Het besluit om uw kleine onderneming te verkopen is geen kleine beslissing. Of u nu een nieuwe kans krijgt, uw professionele focus verlegt of gewoon de teugels overdraagt aan een eigenaar met nieuw enthousiasme, het is altijd bitterzoet om iets los te laten waar u ongetwijfeld veel energie in hebt gestoken. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om de overgang te vergemakkelijken en met een positieve noot te vertrekken:

Ruim de boeken op: Zorg ervoor dat uw financiële plaatje en administratie zo goed mogelijk in orde zijn voordat u het eigendom van uw bedrijf overdraagt. De nieuwe eigenaars hebben er recht op precies te weten waar het bedrijf financieel staat en over de nodige documenten te beschikken om de volgende fase van het bedrijf in te zetten.

Laat een taxatie uitvoeren: U zult geen goede verkoop kunnen doen als u geen accuraat idee heeft van wat uw bedrijf werkelijk waard is. Voor het beste resultaat moet u een taxatie van goede kwaliteit laten uitvoeren door een gerenommeerd bedrijf voordat u met het verkoopproces begint.

Laat uw potentieel zien: Net als wanneer u een huis op de markt brengt, hoeft uw bedrijf niet in perfecte staat te zijn om te verkopen, maar het moet in goede staat zijn en potentieel voor een positieve toekomst laten zien. Zorg ervoor dat het bedrijf zelf in goede staat is, en overweeg een groeiplan op te stellen om potentiële kopers te laten zien hoe ze het naar het volgende niveau kunnen tillen.

Bereid uw werknemers voor: De nieuwe eigenaar van uw bedrijf kan besluiten om dezelfde werknemers te behouden, sommige te laten gaan, of rollen en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf te verschuiven. Wees openhartig tegenover uw werknemers over wat u wel en niet weet, en doe wat u kunt om hen te helpen zich voor te bereiden op de overgang.

Leestip: Bedrijf Snel Verkopen – Zó doe je dat op verstandige wijze

Zoek schaduwmogelijkheden: Geef de nieuwe eigenaar de kans om binnen te komen en zowel u als uw werknemers te schaduwen en zo veel mogelijk te leren over de dagelijkse gang van zaken. Dit zal hen helpen om beter voorbereid te zijn wanneer ze in uw rol stappen, en het zal ook de personeelsleden die blijven helpen om zich meer op hun gemak te voelen.

Laat instructies achter: De meeste gevestigde bedrijven zullen al werknemershandleidingen en geschreven beleid en procedures hebben. Maar er zijn altijd dingen die een goede eigenaar gewoon in zijn hoofd heeft. Neem de tijd om belangrijke informatie, tips, processen of iets anders op te schrijven dat de nieuwe eigenaar op succes kan voorbereiden.

Bied ondersteuning: Laat de deur op zijn minst een paar maanden open voor de nieuwe eigenaar om vragen, verduidelijkingen of advies te stellen.

Huur een advocaat in: Gebruik een professional om u te helpen navigeren door het complexe juridische proces van het overdragen van uw bedrijf.

Uitgelicht: Zaak verkopen zonder adviseur: eenvoudiger dan je denkt

Laat het los: Hoewel nieuwe mensen een bedrijf overnemen dat u hebt opgebouwd, begint het, op het moment dat u de teugels overdraagt, iets nieuws te worden. Als u nog steeds van plan bent een mecenas te zijn of uw oude bedrijf van tijd tot tijd te controleren, houd uw mening dan voor uzelf en laat de nieuwe eigenaar zijn eigen fouten maken.