Sparen: waarom? Daarom!
Onlangs zijn de spaarrentes van de grootste banken verlaagd van bijna niets (0,02 procent) naar vrijwijl nihil (0,01 procent). Zoals ik het opschrijf lijkt het grappig maar dat is het niet. Spaarrente is geen stimulans meer om een digitale spaarpot aan te leggen. Toch is sparen wel belangrijk. Vooropgesteld, ik heb het uiteraard over die huishoudens waarbij sparen aan de orde kan zijn. Als je op of onder het minimum zit, heb je al moeite om rond te komen. Sparen is dan gewoonweg onmogelijk. Maar ben je in de gelukkige omstandigheid dat sparen voor jou een optie is, maak dan zeker niet elke maand je geld op en zet wat opzij.
Waarom sparen?
Met een buffer kun je onverwachte uitgaven of tegenslagen opvangen. Je moet er toch niet aan denken dat je wasmachine de geest geeft en met de hand moet gaan wassen? Of voor elk wasje bij je familie of buurman moet aankloppen? Heb je een appeltje voor de dorst, dan kun je een kapot apparaat moeiteloos vervangen. Daarnaast kun je sparen voor de aanschaf van grotere wensen, zoals een mooie reis of een caravan. Je kunt er ook voor kiezen om met je spaargeld (een deel van) hypotheek af te betalen.
Op de pof
Kopen op de pof, ofwel op rekening kopen is af te raden. Schulden kunnen snel oplopen. De grote internet warenhuizen hebben vaste procedures voor wanbetalers. Na een paar aanmaningen wordt standaard een incassobureau ingeschakeld. Afhankelijk van de bedragen zullen deze niet schromen en een deurwaarder inschakelen. Wellicht kan voorgaande wat overdreven of kort door de bocht overkomen. In dat geval zet ik even wat cijfers op een rij. In het afgelopen jaar meldden ruim 89.000 mensen zich aan bij een schuldhulpverlener. De gemiddelde schuld is alleen maar toegenomen, vergeleken met het begin van de crisis in 2008. Toen was de gemiddelde schuld gemiddeld €31.000. Sindsdien is het aantal huishoudens met schulden gedaald maar het verschuldigde bedrag is hoger: gemiddeld €43.300 in 2019. De oorzaken van deze stijgende schulden zijn per individu verschillend. Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal. Door de bank genomen liggen de oorzaken vaak in stijgende vaste lasten van wonen, zorg en energie. Uit scheidingen vloeien ook veel extra kosten voort. Niet zelden komen ZZP’ers die ziek worden in financiële problemen doordat ze hiertegen niet verzekerd zijn én geen buffer opgebouwd hebben. De conclusie is dus: zorg als het even kan dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte tegenvallers. Heb je kinderen dan geef je door te sparen ook nog eens het goede voorbeeld.