Robotica voor productieprocessen

Voor bijna iedereen is robotica een bekend begrip aan het worden. Want waar wordt tegenwoordig geen gebruik meer gemaakt van robotica? In fabrieken, modulebouw, in sorteercentra’s in de autoindustrie. Praktisch overal kom je ze tegen. Maar wat is het nou precies?

Industriele robotica is de tak van ingenieurs die kijkt naar mogelijke theoretische problemen die kunnen ontstaan bij robots. Daarnaast bekijken deze ingenieurs ook de mogelijkheden om een robot nieuwe functies te laten uitvoeren. Voorbeelden van de grote onderzoeken op dit moment lopen zijn het bekijken van de mogelijkheden om een zelf rijdende auto te creëren. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook elk jaar een toernooi georganiseerd om robots tegen elkaar te laten voetballen. Al met al komt het er dus op neer dat men zich met robotica ontfermt over de systeemintegratie van robots.

Zoals eerder al genoemd, worden robots vaak gebruikt in productieprocessen. De robots worden hier gebruikt om voordeliger en minder ingewikkeld te kunnen produceren. In sommige branches is de technologie al zo ver dat het volledige productieproces al door robots wordt uitgevoerd. Ook worden robots ingezet om ze werk te laten uitvoeren wat voor mensen te saai is om uit te voeren. In andere branches, denk aan de technische branche, kunnen de robots nauwkeuriger produceren. Dit zorgt ervoor dat producten met veel minder mankementen kunnen worden geleverd en dat de kosten voor de productie laag blijven.

Ook zie je veelal dat het interne transport binnen een groot bedrijf door elektrotransport wordt geregeld.

Kortom bedrijven die in de huidige markt, met moordende concurrentie uit het buitenland, willen overleven, zullen met robotica in productieprocessen hun kansen om een bedrijf draaiende te houden vele malen vergroten. Daarnaast kan robotica ervoor zorgen dat uw winst groter wordt terwijl u minder kosten hoeft te maken en minder tijd kwijt bent aan de productieprocessen. Robots zijn de toekomst!