Printen op groot formaat, waarop te letten?

A3-printen

Wil je kunnen printen op groot formaat? Dan heb je een A3 printer nodig. Maar de ene A3 printer is de andere niet; er zit vaak veel verschil tussen! In dit blogartikel leggen we uit waar je op moet letten als je een A3 printer wilt aanschaffen.

Een A3 printer biedt meer flexibiliteit in je printopdrachten, omdat je behalve op A4 ook op grotere formaten dan kunt afdrukken. Als je op zoek gaat naar een geschikte A3 printer, dan gelden grotendeels dezelfde aandachtspunten als voor standaard printers. Je kijkt dus naar de afdrukprijs per pagina, de maximale printresolutie, de printsnelheid, enzovoorts. Het belangrijkste verschil tussen A3 printers en standaard printers zit hem in de bredere papiertoevoer. De grote papierlade van een A3 printer vereist vanzelfsprekend een wat breder ontwerp. Vandaar dat A3 modellen over het algemeen wat groter zijn.

Welk type A3 printer wil je hebben?

Wil je printen op groot formaat, dan kun je kiezen uit A3 inkjet printers en A3 laserprinters. Voor zakelijke doeleinden is een laserprinter aan te bevelen; als je veel en vaak moet printen, dan biedt een laserprinter de laagste prijs per afdruk. Daarbij zijn laserprinters aanzienlijk sneller dan inkjet printers. De keuze voor een inkjet printer of laserprinter is ook afhankelijk van het soort printopdrachten. Als je voornamelijk tekstdocumenten moet printen dan is een laserprinter altijd de beste keus. Maar als je slechts af en toe een hoogwaardige kleurenfoto moet afdrukken dan kun je wellicht beter voor een inkjet printer gaan. Kies je voor een laserprinter, bedenk dan goed of je voor een zwart-wit laserprinter of kleurenlaserprinter gaat.

Wil je alleen printen op groot formaat of ook scannen en kopiëren?

Als je echt alleen wilt printen op groot formaat dan zal een standalone A3 printer prima volstaan. Er zijn echter ook multifunctionele A3 printers verkrijgbaar; daarmee kun je behalve printen ook scannen en kopiëren. Er zijn zelfs nog A3 printers te koop waarbij ook een fax functie is ingebouwd.

Zodra je eenmaal hebt vastgesteld wat voor type A3 printer je wilt aanschaffen en of je ook behoefte hebt aan extra functies, dan kun je verschillende A3 printers met elkaar gaan vergelijken. Hieronder leggen we uit waar je nog meer op moet letten bij het vergelijken van A3 printers.

Welke printresolutie heb je nodig?

Kies je voor een groter pagina formaat, dan moet de afdrukresolutie aangepast worden. Dit zorgt er wel voor dat de printsnelheid iets omlaag gaat. Als je uitsluitend tekstdocumenten moet afdrukken, dan heb je geen bijzonder hoge printresolutie nodig. Zelfs met een printresolutie van 600 X 600 DPI krijg je, ook op A3, nog prima leesbare resultaten. Voor het afdrukken van graphics en foto’s heb je echter een A3 printer met een resolutie van 2.400 X 1.200 DPI nodig. Hoe hoger de printresolutie, hoe scherper de afdrukken. Wil je altijd verzekerd zijn van haarscherpe afdrukken, dan is de printresolutie een belangrijke factor om in je vergelijking mee te nemen.

Hoe snel moet je A3 printer zijn?

De printsnelheden van A3 printers kunnen aanzienlijk verschillen. Als het belangrijk voor je is om ook op A3 formaat snel te kunnen printen, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden. Hou daarbij in je achterhoofd dat bij printtests onderscheid wordt gemaakt tussen de printsnelheid in zwart-wit en de printsnelheid in kleur; de printsnelheid in kleur ligt altijd lager! Langzamere A3 printers drukken vaak niet meer dan 15 A3 pagina’s per minuut in zwart-wit modus af. De snellere exemplaren kunnen al snel zo’n 30 A3 pagina’s of meer per minuut produceren.

Aan welke aansluitmogelijkheden heb je behoefte? 

Professionele A3 printers bieden tegenwoordig een breed scala aan aansluitmogelijkheden. Zo kun je tegenwoordig wel verwachten dat alle moderne printers voorzien zijn van de mogelijkheid om draadloos te printen. Dat betekent dat je vanaf welk apparaat dat op je netwerk is aangesloten kunt afdrukken – niet alleen vanaf computers en laptops, maar ook vanaf tablets en smartphones. Als er veel wordt geprint vanaf iPads en iPhones, dan is het raadzaam om te kiezen voor een A3 printer met AirPrint functionaliteit.