Op de jaarmarkt staan: 4 succesvolle tips

Marktkraampjes

Een jaarmarkt is een jaarlijks terugkerende markt. Waar het vroeger was voor de verhandeling van onder andere goederen, en voor bijeenkomsten en ontmoetingen, gaat het tegenwoordig steeds meer om de lokale festiviteiten. In dit artikel geven wij je 4 tips voor een succesvolle verkoop tijdens de jaarmarkt.

1.      Marktkraam huren of kopen?

Een van de eerste keuzes die je zou moeten maken voor wanneer je van plan bent om op de jaarmarkt te gaan staan, is: ga je een marktkraam huren of kopen? Marktkraampjes zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. De aanschafkosten ervoor variëren. Waar een simpele kraam zo’n €200,- kost, betaal je voor een luxe mobiele verkoopwagen zo’n €100.000,-. Behalve aanschafkosten heb je ook te maken met kosten voor bijvoorbeeld vergunningen, verzekeringen, vervoer, en opslag en onderhoud van je marktkraam. Wanneer je ervoor kiest een marktkraam te huren, dan betaal je een van tevoren vastgestelde huurprijs. Tegen een meerprijs kun je de bezorging, het opzetten, afbreken en retourneren van je kraam uit handen geven. De keuze om een marktkraam te kopen, is er waarschijnlijk een die je maakt wanneer je écht de smaak van de ambulante handel te pakken hebt en je vaker dan eens per jaar op een markt wil staan.

2.      Ken je kopers

Een andere succesvolle tip voor wanneer je op een jaarmarkt gaat staan, heeft te maken met dat je zou moeten weten welke kopers je kunt verwachten, zodat je daar jouw aanbod en vraagprijs op af kunt stemmen. In principe weet je bijvoorbeeld dat er op Koningsdag voornamelijk veel kinderen met hun eerlijk verkregen zakcentjes op pad gaan om iets leuks te scoren en dat de prijzen op een ander event zoals een commerciële vlooienmarkt, vooral aan het begin van de dag vaak wat hoger liggen. Maak er voor iedere bezoeker een feestje van en verkoop jouw aanbod voor een vriendelijke prijs of een speciale aanbieding.

3.      Bepaal jouw verkoopdoel

Behalve op de kopers die je kunt verwachten, kun je de vraagprijs ook afstemmen op jouw verkoopdoel. Wat is eigenlijk de reden dat je op de jaarmarkt gaat staan? Is het bedoeld om thuis iets opgeruimd te hebben of wil je er juist wat meer uit halen? Wanneer jouw verkoopdoel dat eerste is, raden wij aan niet de hoofdprijs voor je producten te vragen, want dan is de kans groot dat je dat doel niet gaat bereiken. Je moet echter ook weer niet te snel in prijs zakken. Wanneer kopers halverwege de jaarmarkt zijn, hebben ze vaak al een goede indruk van het aanbod dat er is, waardoor de portemonnee sneller getrokken zal worden. In prijs zakken kan dus later op de dag ook nog.

4.      Shine!

Onze laatste succesvolle tip is: zorg ervoor dat je opvalt. Opvallen kan bijvoorbeeld met je marktkaam – zie nog eens tip 1 – door er slingers en/of ballonnen aan op te hangen. Of met jezelf, door iets fleurigs aan te trekken en door veel te glimlachen en een praatje met de bezoekers te maken. Wedden dat jij op deze manier een succesvolle verkoop gaat hebben? Wij horen graag van je of (lees: dat) we gelijk hebben.