Maak jij al aanspraak op een WBSO subsidie?

Online factuur maken

Heb je een eigen bedrijf en hoor je collega ondernemers steeds vaker spreken over een WBSO subsidie? Een WBSO subsidie, wat staat voor ‘Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk’ kan door de overheid worden verstrekt aan innoverende technische ondernemers, van de kleinere zzp’ers tot de grotere BV’s en multinationals. 

Het bedenken van innovaties, technisch onderzoek of het verbeteren van een product kan financieel flink in de kosten lopen en hier helpt de overheid graag bij. Ondernemers mogen namelijk zo’n 40 procent van de loon en/of productiekosten van de belasting aftrekken, wat al snel duizenden tot tienduizenden euro’s kan opleveren. Voor starters en zelfstandigen is dit zelf 10 procent meer! Een WBSO aanvragen mag in principe 4 keer per jaar, met uitzondering voor zelfstandigen, deze hebben geen maximum voor het aanvragen van de WBSO en maken dus meerdere keren per jaar aanspraak op de subsidie.

Wil je zelf een WBSO subsidie aanvragen? Dan moet je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit kan tegenwoordig zelfs digitaal. Wel is het belangrijk dit aan het begin van de start van een project aan te vragen aangezien je een inschatting van de kosten en project-uren zult moeten aanleveren. Doe dit dan ook minimaal 1 maand voor de start van het project. Aan de hand van deze gegevens wordt er bekeken of en hoeveel aanspraak je zou kunnen maken op de subsidie. Ook zullen er, na uitkering van de subsidie, door de Rijksdienst op onregelmatige momenten controles over het verloop van het project uitgevoerd om te controleren of de subsidie op de juiste manier wordt besteedt.


Wil je meer weten over het aanvragen van een WSBO of een andere dergelijke subsidie voor ondernemers? Neem dan eens een kijkje op de website van Leap.nl ‘The Innovation Agency’ of maak een afspraak voor een second opinion.