Een accountantskantoor is er in vele vormen en maten. Sommige kantoren zijn gespecialiseerd in grote, complexe bedrijven en zij hebben vaak naast de accountants ook fiscalisten in dienst. Zo kunnen zij op hoog niveau advies en hulp bieden aan deze grote bedrijven. Andere kantoren werken voornamelijk voor het Midden Klein Bedrijf (MKB) of zelfs voor particulieren. Het grote verschil tussen deze kantoren is het verschil in personeel en de grote van het kantoor. Zo hebben de meeste accountantskantoren twee tot vier mensen in dienst. Een klein gedeelte van de accountantskantoren bestaat maar uit meer dan vijf tot tien werknemers. In dit artikel vindt u informatie over waarom een accountantskantoor u geld op kan leveren en hoe u weet dat u met een goede en betrouwbare accountant te maken heeft. 

Accountantskantoor inhuren MKB

Stel, u heeft een MKB- onderneming en u heeft een standaard fiscale indeling, zonder aandeelhouders, aangekocht vastgoed of andere ingewikkelde bezittingen. In dat geval is een klein accountantskantoor afdoende. Zij zullen elk kwartaal uw administratie verwerken en eventueel ook de aangifte voor u doen. Aan het einde van het kalenderjaar, zullen zij een professionele jaarrekening afleveren. Vaak biedt een accountant ook nog hulp en ideeën voordat de jaarrekening wordt uitgegeven. Hierbij wordt er gekeken naar de fiscale voordelen die op uw onderneming van toepassing zijn. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat een goed accountantskantoor een duidelijk beeld geeft van wat er fiscaal allemaal mogelijk is. Deze mogelijkheden of uitzonderingen kunnen u veel geld schelen. 

Nieuwe regel vanaf 2020 voor MKB

Vanaf het eerste kwartaal van 2020 gaat er echter een grote verandering komen voor de kleine bedrijven in het MKB. Zit u met uw bedrijf onder de twintigduizend euro omzet? Dan hoeft u geen btw te factureren of af te dragen! Dat wil zeggen dat u dus ook geen accountantskantoor of jaarrekening meer nodig hebt. Dat scheelt veel geld en veel gedoe! Komt u er toch boven? Dan begint u vanaf het moment dat u boven de twintigduizend euro omzet komt weer met factureren.

Geld verdienen aan een accountant

Wanneer u met een goed accountantskantoor werkt, zult u nooit op de accountant verliezen. U kunt er zelfs aardig op verdienen! Stel dat u vijfduizend euro aan btw moet betalen en de accountant vijfhonderd euro kost. Zonder accountant had u blind die vijfduizend euro overgemaakt, maar nu blijkt dat er een aftrekpost is waardoor u maar duizend euro hoeft te betalen. U betaalt vervolgens de accountant die vijfhonderd euro en verdient daarmee dus vijfentwintighonderd euro! Ja, de accountant kost u geld, maar in verhouding is dat natuurlijk het geld waard! Een goed accountantskantoor vindt altijd wel uitzonderingen die op uw administratie van toepassing zijn. 

Groot bedrijf

Stel, u heeft een grote onderneming met verscheidene locaties, aangekocht vastgoed, aandeelhouders of zelfs een internationale BV. Dan is het belangrijk dat u een goed accountantskantoor inhuurt dat al die ingewikkelde fiscale informatie goed kan verwerken. Hierbij heeft u namelijk goede fiscalisten nodig die elke uitzondering en wet kennen of gemakkelijk op kunnen zoeken. Zo weet u zeker dat uw bedrijf op de juiste en beste manier wordt verwerkt en aangegeven bij de belastingdienst. Dit voorkomt hele nare verrassingen. Met Boekzo krijgt u nog beter grip op uw cijfers en kunt u tijdig inspringen op ontwikkelingen in de markt en binnen uw bedrijf.