In 6 stappen iemand kunnen reanimeren

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is het van levensbelang om snel te handelen. Hoe langer je wacht met actie ondernemen, hoe kleiner de kans wordt dat het slachtoffer het overleeft. Maar wat moet je doen om iemand te reanimeren? Dit zijn de 6 stappen waarin je iemands leven kan redden.

1. Controleer het slachtoffer

Zie je iemand op de grond liggen en vermoed je dat deze persoon een hartstilstand heeft gehad? Ga hier direct op af. Benader het slachtoffer van voren en controleer het bewustzijn. Dit kan je doen door aan de schouder te schudden en tegen het slachtoffer te spreken.

2. Bel 112

Het slachtoffer moet direct geholpen worden. Krijg je geen reactie? Bel dan meteen 112. Leg duidelijk uit waar je bent en waarom je belt en zet de telefoon op de luidspreker, zodat je handen vrij hebt om het slachtoffer te helpen totdat de hulpdiensten arriveren.

3. Controleer de ademhaling

Controleer of het slachtoffer normaal ademhaalt. Dit doe je door te kijken of de borstkas omhoog komt, of je ademhalingsgeluiden hoort en door te voelen of er lucht uitgeblazen wordt. Als de ademhaling niet regulier is, laat iemand een AED halen. Ben je alleen, haal deze dan zelf.

4. Begin met borstcompressies

Probeer de ademhaling weer op gang te helpen door middel van borstcompressies. Dit doe je door met de hiel van je hand op de borstkas te leunen en met de andere hand extra kracht te zetten. Druk vervolgens met gestrekte armen op de borstkas en houd contact met de borstkas. Herhaal dit dertig keer, twee drukken per seconde.

5. Beadem het slachtoffer

Na dertig compressies beadem je het slachtoffer. Dit doe je door het hoofd licht achterover te kantelen en de kin omhoog te liften. Vervolgens knijp je de neus dicht en blaas je een grote hap lucht uit binnen één seconde in de mond van het slachtoffer. Zorg ervoor dat je mond perfect over de mond van het slachtoffer sluit. Is er geen beweging in de borstkas te zien, adem dan nog een keer uit.

6. Gebruik een AED

Herhaal stap 4 en 5 totdat je een AED kan gebruiken. Verwijder de bovenkleding en plaats de elektroden op de borstkas, zoals aangegeven op het apparaat. Volg de instructies op en geef een schok indien nodig. Wil je meer ervaring met het werken met EHBO en een AED? Volg dan een cursus bij G4S.