Een hygiënische en gezonde werkomgeving creëren; zo doe je dat

Tips gezonde werkomgeving

Hygiënisch werken is altijd al belangrijk geweest, maar nu meer dan ooit. De meeste werknemers hebben geen vaste werkplek waardoor werkapparatuur door meerdere mensen gebruikt wordt. Steeds meer medewerkers gaan weer naar kantoor na weken van thuiswerken. Iedereen verdient een hygiënische en gezonde werkplek, besteed daarom ook voldoende aandacht aan het gezondheidsbeleid op kantoor. Met deze tips voor het schoonmaken van de kantoorruimte blijven je medewerkers gezond en kunnen ze prettiger en productiever werken.

Hygiëne op de gehele werkplek

Richt je bij de hygiëne op kantoor niet enkel op de toiletten en de keuken, want bacteriën en virussen komen ook veel voor op handklinken, toetsenborden, monitors, telefoons, bureaustoelen en ga zo maar door. Investeer in professionele schoonmaakmiddelen waarmee je dagelijks ontsmet en schoonmaakt. Zorg er ook voor dat er voldoende vuilnisbakken staan en wegwerpzakken op voorraad zijn. Zo kan afval direct weggegooid worden en blijft het niet rondslingeren. Zo voorkom je ook geuroverlast op het werk.

Handhygiëne

In de strijd tegen verspreiding van infecties en ziektekiemen is handhygiëne cruciaal. Hang desinfecterende handgel aan de wand of zet deze op een centrale plek. Zo herinner je je medewerkers eraan dat ze regelmatig ontsmetten en zo de werkvloer schoonhouden. Ook in de keuken en toiletten moeten voldoende handzeepdispensers aanwezig zijn en het liefst papieren handdoekjes om de handen te drogen. De bacteriën blijven namelijk plakken op een papieren doekje, terwijl een blazer er juist voor zorgt dat de bacteriën worden verspreid in plaats van opgenomen.

Grondige reiniging

Natuurlijk houd je zelf het kantoor netjes en schoon, maar voor een optimaal resultaat kun je het beste regelmatig een grondige reiniging laten uitvoeren door een erkend schoonmaakbedrijf. Na een professionele schoonmaak is zowel de binnenkant als de buitenkant van het kantoor helemaal schoon. Denk aan een diepe reiniging van het tapijt, het laten reinigen van de gevel en het wassen van de ruiten.  Laat dit periodiek uitvoeren zodat je altijd zeker weet dat jouw kantoor goed schoon is.

Zieke medewerkers

Zelfs op de meest hygiënische werkplekken kunnen virussen zich snel verspreiden door hoesten en niezen. Zorg als werkgever voor een werkomgeving waar het beloond wordt om thuis te blijven en indien mogelijk thuis te werken als werknemers zich niet goed voelen. Vaak wordt een werknemer geprezen als deze toch op kantoor komt opdagen bij ziekte. Overal waar deze werknemer komt verspreid het virus zich vervolgens snel. Dus zorg voor een bedrijfscultuur waar jouw medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en thuisblijven bij deze klachten.