Hoe wordt uw zakelijke lening bepaald

Bij het afsluiten van een zakelijke lening voor bijvoorbeeld uw ZZP bedrijf komt meer kijken dan u misschien in eerste instantie zou verwachten. Hetzelfde geldt bij het aanvragen van een zakelijke hypotheek tegenover een particuliere hypotheek, of het aanvragen van een zakelijke bankrekening tegenover een particuliere bankrekening. Omdat elk eigen bedrijf anders is, wordt ook elk eigen bedrijf anders gewogen door de lening vertrekker. Dit betekent dat bij elke aanvraag er vanaf 0 moet worden beoordeeld. In deze blog gaan we dieper op het berekenen van de kosten bij een zakelijke lening en welke kosten hier dus aan zijn verbonden. Hierbij komen de rentekosten aan bod en wordt bekeken welke aanvullende kosten u kunt verwachten bij het afsluiten van een zakelijke lening.

De kosten

Een vuistregel bij het bepalen van de kosten bij een zakelijke rekening is dat de rente tussen de 4% en de 8,75% ligt. Zoals in de inleiding is beschreven hangt dit af van je financiële situatie. Hierbij doelen we niet op uw persoonlijke financiële situatie maar die van uw bedrijf. Naast deze rente betaal je een bepaald bedrag. Dit bedrag staat bekend als afsluitprovisie aan de vertrekker. Deze provisie is ongeveer 1% tot 3% van het totale leenbedrag. Ook betaald u bemiddelingskosten. Deze kosten voor bemiddeling zijn rond de 0,5% tot 1% van het totale bedrag. Het kan ook nog voorkomen dat een verstrekker een jaarlijks bedrag in rekening brengt voor het beheer en/of voor administratiekosten. Deze kosten liggen ongeveer tussen de 0,5% en de 1,25% van het totale leenbedrag.

Rentekosten

Zoals in bovenstaande alinea langs kwam is rente de grootste post. U kunt er van uit gaan dat de rente tussen de 4% en de 8,75% zit. Dit is een aardig grote spreiding. De hoogte van de rente hangt af van een aantal onderdelen. De verstrekker kijkt ten eerste of u kredietwaardig bent. Dit betekent ook, kunt u het geleende bedrag plus alle bijkomende kosten op tijd betalen en/of terugbetalen. Ook wordt er gekeken naar welke ervaring u heeft in het ondernemerschap en welke looptijd u heeft aangevraagd voor de lening.  Een belangrijk onderdeel bij en Zakelijk lening berekenen is het onderpand. Uw onderpand bepaald voor een groot deel het rentepercentage. Een onderpand wordt ook wel gezien als de zekerheid van de kredietverstrekker. Er zijn veel soorten kredietverstrekkers met andere voorwaarden, andere rentekosten en andere bijkomende kosten. Als u niet zeker weet wat het beste bij u past kunt u altijd contact op nemen met een kenner op het gebied van zakelijke leningen.