Hoe voorkom je rugklachten

zit-sta-bureau

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van rugklachten. Fysiotherapeuten en zorgverzekeraars met special fysiotherapie pakketten zijn er hartstikke blij mee, maar jij bent er een stuk minder blij mee als je er zelf last van hebt. Voorkomen is dus het devies. Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar? Soms lijkt het namelijk alsof rugklachten uit het niets ontstaan. En dat klopt helemaal. Het probleem is meestal namelijk niets doen. De overstap naar bijvoorbeeld een zit-sta bureau zorgt er bijvoorbeeld voor dat je vaker aan je bureau moet staan, wat voor meer beweging zorgt, waardoor je rug een stuk beter blijft.

Veilig zitten kan ook

Je hoeft natuurlijk niet de hele dag te staan om je rug te sparen. Daarom raden we je ook aan om op zoek te gaan naar een ergonomische bureaustoel. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook zittend je rug kan sparen. Natuurlijk, het is niet zo goed als aan je bureau staan, maar de hele dag staan is ook best vermoeiend, dus af en toe zitten kan ook. Mits je een zit sta bureau elektrisch kiest. Dan kan je namelijk vrij gemakkelijk tijdens je werkdag wisselen tussen staan en zitten, zo kan je zowel je rug als je energie sparen zonder er al te veel moeite in te stoppen.

Werk is ook niet alles

Hoewel we graag zouden willen dat je met aanpassingen op je werk alle problemen op kon lossen ben je er dan nog niet helemaal. Je moet namelijk ook wat aanpassingen in je vrije tijd maken om je rug te sparen. De welbekende “appnek” is een goed voorbeeld. Je hoeft om dit te voorkomen niet per se minder je telefoon te gebruiken, maar je moet je telefoon recht houden, en je nek er niet voor buigen. Verder moet je er nog goed over nadenken of die luie stoel echt zo fijn is.