Hoe hoog is een boete voor bellen in de auto?

Boete bellen in de auto

De telefoons zitten tegenwoordig bij velen aan de hand geplakt. Hoe graag we ook altijd bereikbaar zijn en alles willen meemaken, is dit niet toegestaan tijdens het autorijden. De talloze notificaties en pop-ups kunnen ervoor zorgen dat je raakt afgeleid en dit kan tijdens het rijden verkeerd aflopen. Je moet al je focus richten op het verkeer, zodat je veilig rijdt. Met de telefoon in de auto bezig zijn, wordt daarom ook zwaar beboet. De boete telefoon auto, kan oplopen tot wel 340 euro. Dat is behoorlijk bedrag!

Handsfree bellen

Deze boetes worden uitgeschreven wanneer je de telefoon vasthoudt. Maar vasthouden wordt in dit geval als breed begrip genomen. Het gaat niet alleen om de telefoon houden aan je oor. Er wordt zelfs gezegd dat alleen het aanraken van de telefoon, ook geldt als vasthouden. Mocht je echt een telefoongesprek moeten voeren, dan kan dit natuurlijk handsfree. Veel auto’s hebben een ingebouwd systeem waarmee je de telefoon makkelijk kunt bedienen vanuit het autosysteem, waardoor je de telefoon helemaal niet meer hoeft aan te raken.

Is de boete terecht?

Omdat de telefoon vasthouden voor iedereen iets anders kan betekenen, zou het kunnen zijn dat je onterecht een boete ontvangt. Wellicht had je net een agent te pakken die de telefoon aanraken hetzelfde vindt als vasthouden. Als je niet staande wordt gehouden, ga dit dan ook na als je de boete binnen hebt gekregen. Vraag ook waarom je niet ter plekke staande bent gehouden om de boete uit te schrijven, dit kan namelijk een positieve bijdrage hebben aan het bezwaar. Natuurlijk is het belangrijk dat je de verkeersregels volgt, vooral omtrent de telefoon. Zorg dat je niet afgeleid bent en op een veilige en verantwoorde manier met de telefoon omgaat tijdens het rijden. Mocht het toch een keer gebeuren dat je een boete ontvangt, dan kun je met deze informatie in bezwaar gaan.