Hoe breng je meer overzicht in je leven aan?

Het nieuwe jaar is weer net begonnen. De oud & nieuw periode is voor veel mensen een moment om te reflecteren en een terugblik te doen op het afgelopen jaar. Daarnaast is het ook het moment om juist vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Daarbij maken veel mensen enthousiast goede voornemens voor het nieuwe jaar. Een veel voorkomend goed voornemen is bijvoorbeeld meer overzicht en structuur in je leven aanbrengen. Hier kun je lezen over enkele tips die daarbij kunnen helpen. De tips zijn verre van standaard, je zult bijvoorbeeld verbaasd zijn over wat een schrijfmap met logo per stuk voor jou kan betekenen.

Veel verschillende aspecten 

Toen je een kind was, was het leven voor de meeste mensen behoorlijk stressvrij en gemakkelijk. Echter, logischerwijs kom je er als je ouders wordt achter dat het leven veel meer is dat simpelweg naar school gaan en spelen. Voor de meeste volwassenen mensen voelt het leven aan als iets waarbij ze erg veel balletjes tegelijkertijd in de lucht moeten houden. Een volwassen persoon heeft vaak een baan. Financiële verplichtingen zoals het betalen van de huur, hypotheek of belastingen. Naast al die dingen wil je ook nog tijd overhouden voor leuke dingen. Het is van groot belang om overzicht aan te brengen in al deze verschillende aspecten.

Overzicht in je financiën 

Duidelijkheid en overzicht aanbrengen in de  financiële zaken is het eerste aspect waar je nu over kunt lezen. Bij financiële zaken denk je misschien gelijk aan zaken zoals belastingen betalingen. Dat is ook zeker iets wat onder deze zaken valt, maar het is lang niet alles. Ook jouw andere uitgaven vallen onder je financiële zaken. Denk aan boodschappen en kleding. Veel mensen laten de bonnetjes hiervan maar een beetje rondslingeren. Echter, als je meer overzicht wilt aanbrengen dat is het ene tip om dit anders aan te pakken. Koop een heren portemonnee met rits waarin jij al jouw bonnetjes kunt bewaren. Dan zul je er nooit meer eentje kwijt raken.

Overzicht op werk 

Werken is voor veel mensen ook een groot deel van hun leven. Het is fijn als je je werk ook zo overzichtelijk mogelijk zult uitvoeren. Hierdoor zal je je minder onrustig voelen en het heeft een positief effect op je productiviteit. Iets wat je misschien wel zult herkennen bij jezelf is dat je veel rondslingerende papiertjes hebt. Tijdens je werk maak je her en der een aantekening, maar echt sprake van logica of overzicht is er niet. Een schrijfmap of een handig notitieblok is dan een goede oplossing om alles overzichtelijk te noteren.

Overzicht aanbrengen privé

Je agenda staat waarschijnlijk wekelijks voor een groot deel gevuld met werkafspraken Toch is het daarnaast ook belangrijk om tijd over te houden voor leuke dingen. Hierbij is een agenda echt onmisbaar. Op die manier weet je precies wanneer je tijd over hebt voor leuke dingen. Je kunt bijvoorbeeld lekker uit eten gaan met vrienden, op visite gaan bij vrienden of lekker rustig een boek lezen of een rondje wandelen. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen werk en privé.