Het belang van AC motor aandrijvingen

Een AC motor is een elektromotor die wordt aangedreven door wisselstroom (AC=alternating current). Elektromotoren zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Ze zijn terug te vinden in allerlei huishoudelijke apparaten en allemaal met een doel om elektriciteit te converteren in potentiële energie. Maar naast de huis-tuin-en-keukenapparatuur die we dagelijks gebruiken, kom je ze ook massaal tegen in de productie industrie. Elektromotoren worden gebruikt in een ontelbaar aantal industriële toepassingen, daarom is het niet zo gek dat er mondiaal 700 miljoen exemplaren van verschillende formaten geëxploiteerd worden.

De besturingssystemen die in het verleden elektromotoren aanstuurden, leverden zeer slecht resultaat, waren onbetrouwbaar en duur. De afgelopen jaren is de vraag gestegen naar betere optimalisatie en uitvoering van elektromotoren, in combinatie met de ontwikkeling van betere stabiele elektronica, goedkope microprocessors, geleid tot een moderne ‒ ASD(Adjustable speed drive) ‒ aansturing door middel van een frequentieregelaar. Een frequentieregelaar kan worden onderverdeeld in vijf aparte delen: De stroomvoorziening, de elektronische spanningsomvormer, de elektromotor, besturing en de machinale aandrijving.

Maar hoe werken wisselstroommotoren eigenlijk?

De AC motor bestaat uit twee basisonderdelen. Onderdeel een is de stator (de stationaire buitentrommel) en twee is de rotor, het roterende binnengedeelte van de motor dat bevestigd is aan de aandrijfmotor-as. Zowel de stator als de rotor produceren roterende magnetische velden. In de wikkelingen van de stator wordt dit roterende veld inherent geleverd door de sinusvormige aard van wisselstroom.

De aansluiting op een wisselspanning is praktisch altijd een driefasenspanning, kan ook enkelfasig zijn, maar bij beide wordt er een draaiveld opgewekt. De spanning zorgt dat de rotor in beweging komt, die op zijn beurt weer met een as en koppeling verbonden is aan een andere aslast beweging overbrengt. Bij draaistroom(driefasige) motoren onderscheiden we twee typen, synchrone en asynchrone.

Beiden hebben magneetvelden nodig, alleen bij synchrone is het toerental van de motor altijd gelijk aan de frequentie van de wisselspanning. Bij asynchrone draait de motor iets trager dan het aangeboden draaistroom, het verschil is niet groot, maar wel van essentieel belang bij de overbrenging. Asynchrone elektromotoren worden ook wel inductiemotoren genoemd.

Aandrijftechnologie ontwikkeld zich constant.

Met de nieuw ontwikkelde elektromotor aandrijvingen vandaag de dag, worden conventionele motoraandrijvingen vervangen, vanwege betere doelmatigheid, opbrengst en accuratesse. De tegenwoordig ontwikkelde elektromotoren zijn in staat tot betere precisie, omdat ze meer geavanceerde programmeerbare controllers, zoals frequentiedrives gebruiken om de motor output te controleren en aan te sturen. Als het gaat om levensduur, dan gaat een elektromotor gemiddeld 15 jaar mee.

Maar er zijn vele factoren die de levensduur kan verkorten, verkeerd ingangsvermogen, onjuist mechanisch geïnstalleerd, storingen in de belasting en omgevingsfactoren. Ervan uitgaande dat een motor onder normale omstandigheden wordt gebruikt en correct is uitgelijnd voor de toepassing, binnen de ontwerpvereisten van de fabrikant kan deze 15 jaar of wel langer meegaan. Wij van www.nidec-netherlands.nl vertegenwoordigen elektromotoren voor elk industriële toepassing, bezoek vrijblijvend onze website en voor meer informatie neem dan contact met ons op.