Leren beleggen is ongekend populair geworden in de afgelopen paar jaren. De opkomst van het internet en de online beleggingsmogelijkheden en platformen hebben hier een grote rol in gehad. Steeds meer banken gaan ook beleggingsmogelijkheden inzetten om klanten aan het beleggen te krijgen. Het goede hiervan is dat steeds meer geld voor de mensen gaat werken en niet andersom. Echter heeft het makkelijk kunnen toetreden tot de beleggingsmarkt ook nadelen! Het is zo makkelijk om ergens geld in te stoppen, dat steeds meer mensen dit gaan doen en het aantal ongeschoolde beleggers toeneemt. Vaak heeft dit desastreuze gevolgen voor henzelf en bepaalde markten.

Beleggen in diverse markten

Wanneer je wil leren beleggen, is het goed om te weten dat je kunt leren beleggen in allerlei verschillende markten. Dit kunnen aandelen in bedrijven zijn, maar ook goud of zilver, olie of gas. Daarnaast kun je ook kiezen voor een index, zoals de SPX 100 of de Dow Jones. Maar er zijn ook REITs, waarbij je geld wordt geïnvesteerd in verscheidene vastgoedbedrijven. Dan is er nog een Exchange Traded Fund, waarin meerdere bedrijven of markten samenkomen. Zo zijn er dus allerlei manieren om je geld te diversifiëren over verscheidene markten. Dit “spreiden” is ontzettend belangrijk, omdat je hiermee ook je risico spreidt. Als bedrijf A valt, kan het zijn dat je met goud of met een crypto valuta nog geld verdient.
Daarnaast zijn er wat algemeen geldende regels, die meestal uitkomen, maar natuurlijk niet altijd. Dit zijn de regels dat goud en zilver stijgen als de markt inzakt. Daarnaast blijven vastgoed investeringen of REITs ook vaak overeind, behalve als de crisis is ontstaan uit de huizenmarkt, zoals in 2008. 

Crypto Valuta

Heel veel mensen die beginnen met beleggen doen dit omdat ze zijn gevallen voor de crypto valuta. Dit is een digitale munt die iets waard is. Deze waarde kan stijgen of dalen en daar speculeer je dus op. Het voordeel aan crypto valuta is dat hij los staat van de economie en zich weinig aantrekt van andere aandelen. Het grote nadeel is echter dat het gros van de beleggers in crypto valuta heel erg emotioneel handelt en de waarde van cryptovaluta enorm volatiel is. Als je wil leren beleggen, is het verstandig om te beginnen met beleggen in markten die je kunt onderzoeker. Zo kun je bedrijven goed onderzoeken en een soort van voorspelling maken wat er met dit aandeel zal gebeuren. In het geval van cryptovaluta is dit totaal niet mogelijk, want er zit geen bedrijf of maatschappij achter. Gewoon een munt die meedeint met het sentiment van haar kopers. Daarom is crypto af te raden voor beginnende beleggers die bijvoorbeeld goed willen leren beleggen. 

Leren investeren in een cursus

Het kan verstandig zijn om je aan te melden voor een cursus beleggen, zodat je de fijne kneepjes van het vak kunt leren en vervolgens gebruiken. Hiermee maak je een betere start dan andere nieuwe beleggers en is de kans op succes vele malen groter. Rijk zul je niet snel worden met beleggen, mits je geduld hebt en afgewogen beslissingen maakt. Om die rationele en afgewogen beslissingen te maken, moet je eerst weten wat die beslissingen zijn.

Daarom is eerst goed leren beleggen heel belangrijk!