Een onderneming starten nu te onzeker?

Ondernemen, ook in deze onrustige en onzekere tijd zijn er nog steeds velen die de stap zetten om een eigen onderneming te starten. Misschien is het na de pandemie juist wel een geschikt moment om te gaan starten. De meeste ondernemers schrijven zich op dit moment in als Zzp’er, een zelfstandige zonder personeel. Als je begint met ondernemen heb je vaak nog niet zoveel startkapitaal. Het is dan zaak om met zo min mogelijk investeringen, toch een groot bereik te halen. Creatief zijn is het toverwoord. Overleg met andere ondernemers, kijk hoe je elkaar kan helpen zonder dat het direct veel geld kost. Maar een klein startkapitaal blijft nodig. Een goed plan voordat je start met je onderneming is onmisbaar. Zowel voor jezelf als eventueel voor de bank. Als je startkapitaal wilt lenen is een ondernemersplan van essentieel belang. Voordat je een zakelijke lening aangaat is het zinvol om je vooraf goed te oriënteren en informeren. Er zijn nogal grote verschillen in tarieven en voorwaarden tussen de diverse aanbieders.

De boekhouding

Als je een onderneming start is het van groot belang dat je de administratie op orde hebt. Zowel voor jezelf als voor de belastingdienst is dit een voorwaarde. Er zijn programma’s waarmee je heel simpel en efficiënt zelf je boekhouding kunt doen. Op www.zzpdaily.nl zie je de mogelijkheden overzichtelijk op een rijtje staan. Naast het kiezen van een boekhoudprogramma kunnen zij ook een zakelijke bankrekening vergelijken. In de vergelijkingstool kan je op basis van je wensen een aantal aanbieders filteren zodat de keuze vergemakkelijkt wordt. Als ondernemer richt je je graag op de zaken waar je goed in bent en het geeft een gerust en zeker gevoel als de financiën en de boekhouding goed geregeld zijn.

Waar moet je verder nog op letten?

Als de financiën goed geregeld zijn is dat een belangrijke stap in de goede richting maar er komt nog meer kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Het starten van een bedrijf begint met enthousiasme, en een doelstelling met een heldere visie. Verder is het bedenken van een naam voor je bedrijf vanzelfsprekend en vervolgens de inschrijving bij de KvK. Als ondernemer ben je zelf ook verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Het pensioen is mogelijk nog ver weg, maar toch is het van groot belang om hier goed over na te denken. Er zijn nogal wat mogelijkheden. Een veel gekozen optie is om zelf te sparen of te beleggen. Kortom er komt nogal wat bij kijken, maar als je een goed plan hebt zul je zien dat het allemaal op rolletjes kan gaan lopen.