Katoen komt van een heel bijzonder plantje, dat helaas door zijn historische achtergrond altijd een wrang imago zal hebben. We kennen katoen namelijk het beste van de pikzwarte pagina's van de (vaderlandse) geschiedenis, toen onder aanvoering van de West Indische Compagnie vele duizenden Afrikanen naar Amerika werden gebracht om daar op de katoenplantages te werken. De liederen die de zwarte katoenplukkers zongen, zijn vandaag de dag even mooi als hartverscheurend. 'All my life, I've been picking it. All my life, white folks taking it. He hi ho, picking cotton all day'. Hoewel deze historische context van katoen alle aandacht verdient, is het zonde dat katoen nooit in een ander licht wordt bezien. Hier wil ik met deze blog verandering in brengen. Voor de verandering breng ik hierbij een ode aan de katoenplant.

Wat is er bijzonder aan de katoenplant?

De mooiste beschrijving van katoen is te vinden bij John Mandeville, in 1350. Katoen was toen net in Europa geintroduceerd, nadat het al duizend jaar in India groeide en gecultiveerd werd aan de oevers van de Indus. De Europeanen zagen dat katoen een gelijkenis vertoonde met wol, dus ze gingen ervanuit dat het van een schaapachtig dier moest komen. Toen men hoorde dat katoen tot het domein van de flora in plaats van de fauna behoort, ging men nog een keer in de fout. Hiervoor wil ik graag de eerder aangehaalde John Mandeville citeren. Hij schrijft: 'In India groeit een prachtige boom die kleine lammetjes aan zijn takken draagt. Deze takken zijn zo buigzaam, dat ze naar de grond buigen waardoor de lammetjes kunnen grazen als ze honger hebben.' Ik ga ervanuit dat Mandeville beeldspraak gebruikt in zijn beschrijving van het katoen, maar het is niet geheel uitgesloten dat hij daadwerkelijk dacht dat er lammetjes aan de boom groeiden. Hoe dan ook is het een prachtige beschrijving. Een extra funfact is dat de katoenplant in het Duits nog steeds Baumwolle heet. Een overblijfsel uit de tijd dat men dacht dat katoen aan bomen groeide.

Hedendaagse toepassingen van katoen

Vandaag de dag is katoen de meest gebruikte grondstof in onze kleding. Graag zou ik één specifiek kledingstuk willen uitlichten waarin katoen in een moderne context zich in zijn fraaiste veren tooit. Naar mijn mening is dit het geval bij Eterna overhemden. In deze overhemden wordt gebruik gemaakt van Zwitsers katoen, waarmee slim fit, comfort fit en modern fit overhemden worden gemaakt. Het katoen is verwerkt tot kledingstukken van hoogwaardige kwaliteit, met mooie belijning en een fraaie afwerking. Veel meer dan deze blog, is dit kledingstuk een ode aan de katoenplant!