Een kantoorruimte schoonmaken

Het is erg belangrijk om de kantoorruimte van je onderneming regelmatig goed te laten schoonmaken. In deze blog lees je welke voordelen het heeft om in de schoonmaak van je kantoorruimte te investeren en welke rol een schoonmaakprogramma hierbij speelt.

Het belang van een schone kantoorruimte

Een kantoorruimte schoonmaken is meer dan een doekje over de bureaus halen. Schoonmaken is een echt vak. Vakkundig uitgevoerd schoonmaakwerk heeft meerdere voordelen voor je onderneming. Ten eerste is een opgeruimd kantoor het visitekaartje van je bedrijf. Klanten en bezoekers voelen zich het prettigste in een nette omgeving en krijgen hierdoor een positieve indruk van je onderneming. Ten tweede draagt goed uitgevoerd schoonmaakwerk bij aan de gezondheid van je medewerkers. Zeker als er in je bedrijf gebruik wordt gemaakt van flexplekken is het belangrijk dat deze werkplekken iedere dag goed worden schoongemaakt. Maar ook als iedereen een vaste werkplek heeft, is aandacht voor hygiëne een must. In een schone en opgeruimde werkomgeving neemt de productiviteit van werknemers toe. Zij zijn niet afgeleid door vuil en rommel en hebben het gevoel dat er goed voor hen wordt gezorgd. Daardoor zullen zij zich beter kunnen focussen op hun werk. Tot slot gaat je kantoorinterieur bij goed schoonmaakonderhoud langer mee. Met name de levensduur van tapijt en (bureau)stoelen met stoffen bekleding kan aanzienlijk worden verlengd door deze iedere dag goed te stofzuigen.

Een schoonmaakprogramma opstellen

Een kantoorruimte schoonmaken gebeurt doorgaans aan de hand van een schoonmaakprogramma. Als onderneming maak je afspraken met het schoonmaakbedrijf of eigen schoonmaakteam over welke taken wanneer en hoe vaak worden uitgevoerd. Een schoonmaakprogramma helpt schoonmakers overzicht te houden en zorgt voor een betere communicatie. Mochten er klachten over de schoonmaak zijn, dan kan onder andere aan de hand van het schoonmaakprogramma worden bepaald of de klacht terecht is: stond deze taak voor vandaag op het programma? Er wordt bij het opstellen van een schoonmaakprogramma onderscheid gemaakt tussen dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden en periodiek onderhoud.

Tot de dagelijkse werkzaamheden behoren onder andere het afnemen van de bureaus, legen van de prullenbakken, het schoonmaken en dweilen van de toiletten en het verwijderen van vingertasten van glazen deuren. Ook telefoons en toetsenborden kunnen het beste iedere dag worden afgenomen, want zijn een bron van bacteriën. Stofzuigen of stofwissen is niet iedere dag nodig, tenzij het pand erg stoffig is en er achter de bureaus gegeten wordt. Ook het stofvrij maken van vensterbanken, beeldschermen en kasten zijn taken die meestal slechts één keer in de week worden verricht. Tot periodiek schoonmaakonderhoud behoren het ontkalken van wc’s, stofvrij maken van plinten, roosters en armaturen, het volledig reinigen van deuren en deurklinken en schoonmaken van de koelkast. De frequentie van de schoonmaakwerkzaamheden hangt af van het aantal medewerkers dat gebruik maakt van de kantoorruimte en hoe netjes zij op hun omgeving zijn.

Bron: Renovatienieuws.nl