Als schrijver van een boek, zanger van een lied, of regisseur van een film is het super belangrijk om autonomie te blijven houden over jouw werk. Je wil immers niet dat zomaar iedereen er mee aan de haal gaat. Iets simpels als je merknaam vastleggen is enorm belangrijk. Voor veel van bovenstaande beroepen zijn deze persoonlijke creaties namelijk hun verdienmodel. Je wil niet dat iedereen gaat strijken met jouw veren en er ook nog jouw geld mee verdient. Via het intellectuele eigendomsrecht kan je deze creaties beschermen. In dit artikel wordt er uitleg gegeven over wat intellectueel eigendom is en hoe je het kan vastleggen.

Wat is intellectueel eigendom?

De term intellectueel eigendom verklapt al een beetje wat het precies is. Intellectueel eigendom gaat om wie de eigenaar is van voortbrengselen van de menselijke geest. Dit klinkt veel moeilijker dan het in de werkelijkheid is. Onder intellectueel eigendom kan je bijvoorbeeld alles zien wat kunstenaars, artiesten, schrijvers, zangers, filmmakers of soortgelijke beroepen produceren. Zij willen graag de eigenaar blijven van producten die voort zijn gekomen uit hun eigen geest. Anno 2022 gaat het niet alleen meer om producties van kunstenaars, maar vaak gewoon over merknamen, bepaalde producten of het aanbieden van diensten. Via https://www.intellectueeleigendom.be/ kan je stappen doorlopen om intellectueel eigendom vast te leggen. Hieronder gaan we daar dieper op in. 

Hoe leg je intellectueel eigendom vast?

Vroeger was het iets simpeler om intellectueel eigendom vast te leggen. Je kon toen gewoon aankloppen bij de belastingdienst om een idee vast te leggen. Na januari 2013 kan dit niet meer. Voortaan kun je een idee alleen nog maar beschermen via een notaris of een gespecialiseerd bureau, zoals hierboven een voorbeeld van wordt gegeven. Via een notaris kan je een idee beschermen door een akte van depot op te stellen. Hierin wordt opgenomen wanneer en hoelaat je met een bepaald idee kwam. Daar kan je later eventueel wat rechten aan ontlenen.