Compositesplaza.com: het adres voor al je composieten

Compositesplaza.com is een site waar je terecht kunt voor allerlei soorten composietmaterialen. Het in 2014 opgerichte bedrijf is in het zuiden van Nederland, in Helmond, gevestigd. Zowel bedrijven als particulieren kopen hun composietmaterialen hier aan. Alle grondstoffen worden betrokken bij gerenommeerde Europese leveranciers, waarmee ze goed contact hebben. Op uiteenlopende technische vragen die Compositesplaza hun leveranciers namens klanten stellen, komt dan ook snel antwoord. MSDS-en veiligheidsbladen worden uiteraard – waar vereist – met de stoffen meegeleverd.

Wat je ook zoekt, Compositesplaza.com kan het rechtstreeks vanuit voorraad leveren en binnen drie dagen bij je aan huis of op het bedrijf bezorgen. Aramide-, koolstof-, glasvezel of hybriden zijn specialiteiten die voor vele toepassingen aangewend kunnen worden. Ook betrouwbare gereedschappen en verschillende harsen – epoxy, polyester-, vinylester- en fenolharsen – behoren tot het uitgebreide assortiment. De beste afwerking van je project hangt immers nauw samen met de kwaliteit van je gereedschap.

Wat niet in de webshop verkrijgbaar is, kan speciaal voor de klant gemaakt of elders besteld worden. Soms duurt dit iets langer, maar niet veel. In het geval van grotere bestellingen kan er een interessante korting in mindering worden gebracht. De website is gebruiksvriendelijk. Indien er een minimum bestelhoeveelheid van toepassing is, is dit duidelijk aangegeven. Verder is het mogelijk om te betalen middels verschillende digitale methodes, waaronder ook Paypall. Verzending geschiedt snel en veilig en bestellingen kunnen ook op afspraak bij het magazijn opgehaald worden. Of een bestelling nu heel groot of heel klein is; het maakt Compositesplaza niet uit. Ze leveren het met een passende transportmethode bij je thuis of op het bedrijfsadres af.

 

Aramidevezels – ideaal voor verwerking van beschermende kleding

Aramidevezels behoren tot de polymeren en zijn onder te verdelen in twee groepen: para-armaden en meta-aramiden. Vezels van para-amiden lijnen relatief makkelijk op en mogen om deze reden een hoge stijfheid en treksterke op hun naam schrijven, wat ze ideaal maakt voor kogelwerende vesten, maar ook voor hijskabels. Bij dit materiaal treedt geen corrosie op en het mag in contact komen met water. Meta-aramiden zijn minder sterk, maar des te hittebestendiger en vlamvertragender. Gesponnen polymeervezels zijn enorm bestand tegen hitte en weren scherpe voorwerpen als geen ander materiaal. Naast de toepassing in veiligheidskleding voor leger, brandweer, politie, et cetera is het ook in de sportwereld een graag gezien materiaal. Er worden bootzeilen van gemaakt, maar ook hockeysticks en golfclubs.

 

Koolstof – een materiaal dat vele pluspunten kent

De toepassingen van koolstofvezels zijn eindeloos. Het gaat hier namelijk om een wondermateriaal. Het wordt gekenmerkt door een zeer hoge treksterkte, een laag soortelijk gewicht,  bestendigheid tegen extreem hoge temperaturen, een lage expansie-coëfficiënt en een goede elektrische geleiding. Carbonvezels ontstaan uit acrylvezels die onder extreme temperaturen verkoold worden en zodoende scheikundig gezien muteren tot koolstofvezels.

Hieruit gesponnen garen is – met een toevoeging van kunsthars – een prachtige grondstof die op hogesnelheidsweefgetouwen allerlei diktes, dichtheden en vormen krijgt aangemeten: banden in allerlei breedtes, kousen en grotere weefsels – al dan niet voorzien van een designpatroon als visgraat en diamant. Designcarbon wordt toegepast in luxe gebruiksartikelen, maar de grootste afzetmarkt waarnaar carbon zijn weg vindt, zijn gespecialiseerde industrieën zoals de ruimtevaart- en vliegtuigindustrie, de autoindustie en de productie van orthopedische hulpmiddelen. Onderdelen voor ralleywagens, frames voor lichtgewicht racefietsen, alsmede kleinere sportartikelen als een golfclub en een hockeystick.

 

Glasvezelmaterialen – veel toepassingsmogelijkheden

Glasvezel is breed toepasbaar in de composietenindustrie. Materialen uit glasvezel hechten optimaal met alle harsen vanwege hun silan-finish. Er zijn verschillende opties wanneer het om glasvezelweefsels gaat. Zo zijn er glasvezelmatten met poeder- of emulsiebinder in verschillende gewichtsklassen. 3D-afstandsweefsel wordt in een bredere uitvoering gebruikt als kern- of constructiemateriaal voor producten die vlak zijn en in de smallere variant juist voor omwikkeling en afwerking van kleinere voorwerpen. Glasbandweefsel is ideaal om reparaties mee uit te voeren. Het is superflexibel vanwege het feit dat het zich snel verzadigt met polyesterharsen. Naast glastape zijn er ook grotere glasweefsels, alsmede ‘roving’-weefsels verkrijgbaar, geweven in linnen- of keperbinding.

 

Hybriden, gouden combinaties

Wanneer je graag de beste eigenschappen van twee composietmaterialen in één stof gecombineerd zou zien, zou je kunnen kiezen voor een meerlaagslaminaat, maar om een laag soortelijk gewicht te kunnen blijven garanderen, worden de vezels van de verschillende materialen in elkaar verweven waarmee een hybride verkregen wordt. De vezels kunnen beide in de richting van de ketting en de inslag lopen, maar vaker wordt er afgewisseld met de draden van de twee materialen. Combinaties die het meest als hybride verkocht worden, zijn koolstof-aramidevezels, aramide-glasvezels en koolstof-glasvezels.