Boekhouden is voor veel ondernemers een noodzakelijk kwaad

Boekhouden is voor maar weinig ondernemers een hobby. De boekhouding is meer een noodzakelijk kwaad waar simpelweg niet onderuit te komen valt. De boekhouding is natuurlijk verplicht om bij te houden, omdat er elk jaar aangifte gedaan moet worden bij de belastingdienst, maar niet alleen vanwege deze reden is de boekhouding belangrijk. Wanneer je de boekhouding op de juiste manier bijhoudt wordt de jaarlijkse aangifte namelijk een stuk makkelijker en nog belangrijker, je hebt altijd een goed inzicht in de financiële prestaties van je bedrijf.

Dit heeft als voordeel dat je precies kan zien of je op schema ligt met betrekking tot de gemaakte budgetten, wat direct de mogelijkheid biedt om te schakelen en de doelstellingen naar boven of naar beneden bij te stellen afhankelijk van de resultaten.

Excel is goed als ondersteunend programma maar niet aan te raden voor het doen van de boekhouding

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te doen. Excel is misschien wel een van de meest bekende programma’s die gebruikt wordt voor de boekhouding. Excel is een handig programma om te gebruiken ter ondersteuning en eventueel om data te importeren, maar verder is het gebruik van Excel niet aan te raden, tenzij je over de juiste skills beschikt. Excel raak relatief snel tamelijk gecompliceerd en er zijn tal van formules die manueel ingevoerd en opgezet moeten worden.

Leestip: Hoe het beste factuurprogramma kiezen voor je klein of middelgroot bedrijf

Wanneer je in dit onderdeel fouten maakt kunnen deze escaleren tot grote fouten in de boekhouding in een later stadium. Indien je geen Excel expert bent dan is het vaak een beter idee om gebruik te maken van een speciaal online boekhoudprogramma, waarbij gebruik gemaakt wordt van voorgeprogrammeerde formules en templates.

Met een online boekhoudprogramma is de kans op fouten kleiner en betaal je vaak relatief weinig

Er zijn relatief veel online boekhoudprogramma’s beschikbaar en op internet vind je dan ook veel informatie en ook vergelijkingssites die je helpen bij het maken van de juiste keuze. Veel online boekhoudprogramma’s bieden meerdere functies aan die vaak zijn opgedeeld in verschillende programmaonderdelen die afgezonderd van elkaar afgesloten kunnen worden. Door deze constructie betaal je alleen voor de functionaliteiten waar je gebruik van maakt.

Uitgelicht: Creditfactuur maken gids | Correcte creditnota maken doe je zó

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf locatie facturen op te stellen en direct te versturen vanaf een tablet of zelfs mobiele telefoon. Er zijn diverse aanbieders van online boekhoudprogramma’s die specials aanbieden voor startende ondernemers, waarmee je soms voor een bepaalde periode gratis gebruik kan maken om kennis te maken met het product.